четвъртък, 15 декември 2016 г.

ПАСТЕТ С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА И КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК





























ПАСТЕТ С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА И КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК


Необходими продукти:
 

500 гр. добре почистени пилешки дробчета
1 пакетче краве масло-125 гр.
½  чаена лъжичка мляна морска сол или по ваш вкус
Смлян черен пипер на върха на кафена лъжичка или по ваш вкус
Смляно индийско орехче около 1-2 щипки или по ваш вкус
1 чаена лъжица с връх доматена салца
100 мл. течна натурална сметана

За лучената част:

3 големи глави кромид лук
Сол по вкус
Смлян пипер меланж по вкус (това е смес от зрънца на черен, зелен, розов и бял пипер)
3-4 стръка мащерка

Олио за изпържването на лука































































































































Приготовление:



*Задушете дробчетата в кравето масло с подправките под капак.
*Добавете доматената салца като я размиете в сметаната,  колкото и странно да ви звучи това, всъщност е доста вкусно.
* Намачкайте с вилица цялото съдържание в тигана и го похлупете с капак да си покъкри още известно време, докато сметаната се усвои от дробчетата.
* Готовите дробчета прекарайте през сито като ги претривате до гладкост.
* Така получения топъл все още пастет прехвърлете в малки купички, които сте застлали с прозрачно (полиетиленово) фолио и оставете за една нощ в хладилника да изстинат.
* Преди да поднесете, извадете пастета от купичките с помощта на фолиото и поставете в чиния за сервиране.
* Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци, след което го запържете в малко олио с посочените подправки до неговото карамелизиране.
* Поставете го върху пастета, стрийте малко мащерка отгоре и поднесете с филийки хляб.

Да ви е вкусно!


Един експеримент подходящ  за по-студените дни, придружен с чаша червено вино.












































































































































































2 коментара:

  1. Сисе здравей. Харесах си рецептата за пастет, но какво представлява соматената салца?
    Благодаря ти.
    Светлана :)

    ОтговорИзтриване
  2. Светле, доматената салца е силно концентрирано доматено пюре. Например, доматеното пюре обикновено е по-редичко и с консистенцията на каша, а вкуса му е леко сладникав, докато при доматената салца редукцията така я сгъстява, че ако обърнеш вече готова консерва не може да падне веднага, а е необходимо да я изгребеш с шпатулка. Самият вкус на салцата е кисело-сладникав - вкус, който дълго време остава по небцето ти и създава усещането, че си хапнал нещо метално. Предимството на салцата е точно в гъстотата. Аз използвам продукт от верига магазини "Лидл", а цената е в стотинки, консервичките са мънички, компактни и изключително качествени. Празните метални кутийки си запазвам за формички и пека в тях мъфини, хлебчета и други нещица, а щом преценя, че не стават повече за нищо ги изхвърлям, а докато свърши салцата си наливам олио върху загладеното останало съдържание и държа в хладилника, така всеки път си гребвам лъжичка, разтварям в малко вода и готвя. Надявам се отговорът ми да е бил изчерпателен.

    ОтговорИзтриване