четвъртък, 15 декември 2016 г.

ТЪНКИ ПИТКИ НА ТИГАН СЪС ЗЕЛЕНИИ, СИРЕНЕ И ЯЙЦА, ПОСИПАНИ СЪС СУСАМ-РАЗНОВИДНОСТ НА ТУРСКОТО ГЮЗЛЕМЕ





























ТЪНКИ ПИТКИ НА ТИГАН СЪС ЗЕЛЕНИИ, СИРЕНЕ И ЯЙЦА, ПОСИПАНИ СЪС СУСАМ-РАЗНОВИДНОСТ НА ТУРСКОТО ГЮЗЛЕМЕ


Необходими продукти:


500 гр. брашно
Мъничка щипка сол
До 250 мл. топла вода
При точене ще е необходимо още малко брашно

За плънката:

Няколко стръка пресен лук ( 3-4 бр.) и свеж спанак (около 200-300 гр.)
2-3 яйца
Саламурено сирене около 200 гр.

Отделно:

Сусам за поръсване на суровите питки

Краве масло за намазване на изпечените питки




























































































































































































































































Приготовление:


*Омесете тесто от брашното солта и водата до тесто с нелепнеща структура удобно за разточване.
* Късайте от тестото парчета с размерите на пинг-понг топче и ги разпределете по двойки.
* Всяко топче се разточва на тънка палачинка побираща се в тиган с радиус около 20 см.
* Отделно се разбиват яйцата, добавя им се натрошено сирене и наситнените зелении.
* С яйчената смес се намазва само едната страна на едната питка от чифта тестени парченца, по-точно тази която вече е с плънката и е основа, а с другата питка се покрива първата, като крайчетата се притискат силно, за да не се разлепят по време на печенето.
* Отгоре се поръсва малко сусам и се притиска, за да полепне по повърхността на тестяната питка.
* Тигана се загрява силно и се поставя подготвената питка със сусамената страна надолу и след като се опече тази страна се обръща на другата.
* Питките се пекат до златисто и се вадят от тигана. Още докато са горещи се намазват с краве масло.
* Поднасят се с айрян или нарязани домати без подправки, за да изпъква  пълнежа на питките.

Да ви е вкусно!


Това е моя вариант на турското гюзлеме.





































































































































































































































4 коментара:

  1. Eх,Славяна,
    моята баба каква майсторка беше на най - различни тестени изделия.Чудесна разновидност на гюзлемето.Но интересна и много вкусна.Може да се сложи плънка само върху един голям разточен лист / кора / и да се сгъне като плик.Пак се пече без мазнина в тиган или направо отгоре на печката.И се намазва след изпичане с масло.Така ги правя аз понякога.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка ! Весели празници !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Ели! Весели празници и на теб! Разбира се,че ако някой предпочита да сложи пълнежа само в едната кора, може да я сгъне на плик, полумесец или да я завие на бохча, но явно в него момент, когато съм приготвяла питките такова ми е било вдъхновението "кръгло". Предложението ти е практично и вариант за хората да имат избор на оформяне на питките. Сега остава само да има мераклии да си приготвят рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Разгледах блога ви - уникални рецепти и снимки!Бих искала да ви поканя да следите и моя блог, за мен ще е чест!
    https://vanillacacao.blogspot.bg/

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, Ани! Благодаря ви за посещението и добрите думи! С удоволствие ще уважа поканата ви и ще се впиша в блога ви.

    ОтговорИзтриване