понеделник, 21 ноември 2016 г.

ЦАРЕВИЦА НА ЖАР С ПОДПРАВЕНО ПО ДОМАШНОМУ АРОМАТНО КРАВЕ МАСЛО





























ЦАРЕВИЦА НА ЖАР С ПОДПРАВЕНО ПО ДОМАШНОМУ АРОМАТНО КРАВЕ МАСЛО


Необходими продукти:



Свежа царевица на кочани със шумата (около 10 бр.)
Краве масло оклоло 1 пакетче-125 гр.
Сол на вкус
Няколко скилидки чесън на кашица пак по вкус
Повечко наситнен магданоз по ваша преценка
Няколко листенца пресен риган смачкани през пръстите ви, за да си отпуснат аромата
Стрита червена люта чушка по вкус
Грубо натрошен пипер меланж на зърна (розов, черен, зелен, бял)

По желание при сервиране може да поднесете няколко запечени на жар дебели търкалца лимонови резенки


















































































































































































Приготовление:



*Шумата на царевицата се забелва до дръжката без да се отстранява. Обръща се на обратно на самия кочан, след което се откъсва листенце или по-точно ивичка с която се връзва шумата. По този начин хващате кочана за шумата и така манипулирате по време на печенето.
* Маслото се оставя на открито да омекне и се смесва с посочените подправки,  магданоза и ригана. Обърква се хубавичко и с него може да се подправят зеленчуци, меса, риби, сандвичи или препечени филийки като брускети.
* Царевицата се изпича на жар или в домашни условия на фурна, тиган, грил, котлон...каквото имате като възможност, но разбира се жарта е за предпочитане, тъй като царевицата се опушва и вкуса е просто незаменим. След което обилно се намазва целия кочан с ароматното подправено масло и царевичката се поднася топла с топящото масълце по нея и резен печен лимон на жар.

 

Да ви е вкусно!

























































































































































6 коментара:

  1. Сиси, много ми хареса идеята за подправено масло! А поднесено с царевичка и печен лимон е неустоимо! Поздрави и усмихнати есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Сиси,
    припомни ми старите времена когато баба и дядо на село печаха всичко на жар - царевица, картофи, патладжани и пиперки.Много вкусно и много ароматно и не на последно място красиво и изкушаващо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Поздрави и на тебе, Теди! Като за проба можеш да опиташ с мъничко и да си намажеш върху препечена филийка, така аромата му от току що препечен хляб се отпуща в пъти.

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, когато времето позволява, често бягам извън града, в една гора, заедно със съпруга ми. Там сме си изградили каменно огнище и си прекарваме цял почивен ден. Обикновено той пече, а аз точа разни хлебчета, подготвям различни продукти и деня си минава в изолация от панелките, щума на клаксоните и всичко, което вече ми идва в повече от модерен живот. Само в тази гора мога да се наслаждавам на песента на кукувицата, да си ровя краката в сухи листа или ситни зелени тревички, само там мога да чуя дишането си и да намеря хармония със съпруга си. Това са вълшебни моменти и всичките подсъзнателно ги свързвам с близките си, които вече не са до мен. Сравнително скоро останах и без майка си. Връзката с храната, в случая изпечена на жар, съживява миналото ми с тези хора. Дори и сега, затварям очи и чувам пукането на съчките как се разгарят, усещам пушека и топлината от импровизираното ни огнище. За това, тази простичка царевица, леко прегоряла от лумващите пламъци и намазана с топящото се масло по нея, ме карат да споделя този момент.

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна царевица,а аз толкова се дърпах преди да я опитам :D Беше много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  6. Храната е вкусна когато е споделена...дори и кочан царевица.

    ОтговорИзтриване