четвъртък, 15 септември 2016 г.

БОРОВИНКОВ СЛАДОЛЕД БЕЗ ЯЙЦА С КОКОСОВО МЛЯКО И ЧАЕНИ БИСКВИТИ





























БОРОВИНКОВ СЛАДОЛЕД БЕЗ ЯЙЦА С КОКОСОВО МЛЯКО И ЧАЕНИ БИСКВИТИ



Необходими продукти:



За сладоледа:



300 гр. пресни, но може и замразени боровинки
300 мл. прясно мляко (пълномаслено)
1 кутия кокосово мляко – 400 гр.
1 кутийка натурална течна сметана – 220 гр.
1 малка кутия маскарпоне – 250 гр.
пчелен мед около 1 кафена чашка
1 бурканче от бебешко пюре със сладко от боровинки – 190 гр.
1 кутийка кондензирано мляко – 397 гр.


За бисквитеното канапе:



2 пакета чаени бисквити – общо 320 гр.
1 пакетче краве масло – 125 гр.


При сервиране:




Пресни боровинки, сладко от боровинки, кондензирано мляко и листенца мента



















































































































































































Приготовление:



*Миксирайте всички продукти за сладоледа без маскарпонето и излейте в подходяща форма която ще поставите във фризера ( удобни са пластмасови по-дълбоки кутии с капак ). Вече може да добавите и маскарпонето на малки порцийки, за да се запази на късчета, което ще доведе до мраморен ефект след сервирането на готовия сладолед.
* Поставете заготовката във фризера и я разбърквайте на всеки 2 часа, за да стане сладоледа фин и да няма едри кристали. През това време пригответе бисквитеното канапе.
* Натрошете бисквитите така, че да има и парченца и бисквитен прах.
* Стоплете маслото до лекото му разтичане и го смесете с бисквитите.
* Когато сладоледа е разбъркван достатъчно и се е стегнал, може да го покриете с бисквитено-масления слой. Загладете и поставете във фризера до пълното стяхане на сладоледа и бисквитената му подложка, която ще се отзове на дъното щом обърнете готовия сладолед.
* Готовия сладолед се обръща върху подходящо плато и така бисквитите се озовават отдолу като подложка. Оставя се известно време да се отпусне на стайна температура, за да може да се разсипва.
* Поднесете сладоледа гарниран с малко пресни боровинки, полят с кондензирано мляко и боровинков конфитюр, както и освежете с няколко листенца от мента.

Да ви е вкусно!


Не приготвих сладоледа по правилата, по скоро използвах консервираните си продукти с изтичащ срок и за това съставките изглеждат малко като „събери-чарк”. Започнах с мисълта за шейк, но после реших да замразя и така вместо шейк направих сладолед, който си мислех да бъде „Аляска”, пак си промених решението и натроших бисквити вместо пандишпан за основата докато накрая след един ден замразяване и бъркане си загубих желанието така, че това е крайния резулт. Определено сладоледа стана много вкусен и всичкото това трансформиране му се отрази добре.












































































































































































































4 коментара:

  1. Сиси,
    много красиво сладоледено изкушение се е получило, независимо,че е направено от различни продукти " Събери чарк ".Понякога точно така се получават изключителни ястия и десерти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ели! Това което е сигурно, че сладоледа беше вкусен и в голямо количество.
    Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Този десерт изглежда страхотно, но аз не мога да намеря рецептата за печени кестени,
    сладоледите са за горещите летни дни, а кестените са друго нещо - тяхната сладост е мека и есенна... и не е по-малко изкушаваща !

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, Милена, каква си подстрекателка! Вече знаеш, че пека кестени на жив огън по това време на годината и стават наистина много вкусни, но май така и не намирам време да ги публикувам, въпреки, че съм събрала предостатъчно снимки за последните няколко години. Нищо не обещавам тъй като личното ми време е само през ноща, а тогава искам да чета, шия, плета и разбира се да спя.

    ОтговорИзтриване