петък, 5 август 2016 г.

СВИНСКО МЕСО ПЕЧЕНО В КЕСИЯ С БИРА И КИМИОН - БИРЕНО МЕЗЕ
СВИНСКО МЕСО ПЕЧЕНО В КЕСИЯ С БИРА И КИМИОН - БИРЕНО МЕЗЕНеобходими продукти:Парче месо около 1 кг. и 200 гр. – може да се подбере всяко парче месо, но в тази рецепта е ползвано цяло парче от гърдите с ребра
330 мл. предпочитана бира
1 пакетче млян кимион – 10 гр.
1 пакетче кимион на зърна – 10 гр.
1 пълна супена лъжица с връх - мляна морска сол
1 малка кафена чашка олио

2  броя хартиени кесии от „Ръчен хляб” или други подобни, но да са от амбалажна хартия и достатъчно големи, за да поберат парчето месо 
Приготовление:*Смесете заедно двата кимиона, солта, олиото и обтрийте добре парчето месо.
* Пъхнете едната кесия в другата за по-голяма плътност.
* Полейте бирата по цялата вътрешност на кесията и без да отлагате пъхнете веднага парчето месо, за да не се разкисне кесията и да се разпадне.
* Поставете напълнената кесия в тавичка и притиснете хартията по парчето месо. С мокри ръце пригладете повърхността на кесията, за да не прегори по време на печене. Отвора на кесията остава открехнат, за да нахлува горещ въздух, който ще направи златиста коричка на месото, но същевременно с това то ще се задуши от вътре и ще остане крехко и сочно.
* Месото се пече на 200 градуса за около 2 часа, като от време на време се полива с изтеклата бира и собствените му сокове. Използвайте лъжица с по-дълга дръжка, за да може да стига до дъното на кесията, когато поливате месото.
* Готовото месо се изважда от фурната, но не и от тавата. Не се реже веднага, понеже ще изтекат соковете му, а се оставя да отпочине за около 15 минути.
* Поднесете по средата на масата върху дъска за рязане и тогава разкъсайте кесията. Нарежете месото на порции, сипете в чиниите и полейте всяка порция със соса, който е останал в тавата. Поръсете наситнен свеж риган или магданоз и поставете във всяка чиния по една добре зачервена люта чушка.
* Налейте по една чаша добре изстудена бира и се насладете на биреното си мезе в кесия.

Да ви е вкусно!


Тази рецепта я знам от баща ми, но тогава кесиите бяха от „ Булгарплод” и пълнеха плодове и зеленчуци по плод-зеленчуците в тях. Баща ми обикновено печеше пиле в тези кесии и по-рядко парчета месо, но също така е правил и картофи или други зеленчуци в кесия, както и риба, а най-често когато ходихме на къщичката в гората при баба, там изравяше дупка в земята, правеше жарава, поставяше кесията, заравяше я с жаравата и така оставаше за няколко часа, докато после всичко направено в тези кесии се изяждаше за секунди. 

2 коментара:

 1. СИСИ,
  и моята майка прави пиле в кесия, също е правила картофи - точно така с бира.Обаче знам,че предварително намокряше кесията с вода и я натриваше със сол.Така не изгаря,но това се отнася за онези стари кесии, които бяха от твърда амбалажна хартия.Много вкусно ставаше в тях.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ели,родителите ни са умни хора,натрупали своя житейски опит и следвайки съветите на техните родители. Добре е да ги слушаме повече, защото когато вече не са до нас на всяка крачка ще се сещаме за техните съвети, без значение в каква област са били давани. Сега си спомням всичко, което са ме учили и майка ми и баща ми и другите ми роднини, но тях вече ги няма,за да коригират грешките ми, което ме кара да съм по-предпазлива в живота. Относно рецептите, които съм наследила от тях, като тази с месото в кесия, остро са се запечатали в съзнанието ми. Дааа...и моята майка правеше пиле в кесия, както и много други непретенциозни рецепти, просто такива са били времената и модата в готвенето, но аз много си харесвам тази мода и ни в клин, ни в ръкав ще кажа, че ми липсва и храната на Балкантурист, въпреки, че сега готвачите я отхвърлят и като меню, и като украса.
   Поздрави и от мен!

   Изтриване