четвъртък, 4 август 2016 г.

ПИЛЕ С КОКОСОВ КЪРИ СОС




























ПИЛЕ С КОКОСОВ КЪРИ СОС


Необходими продукти:


500 гр. пилешко бяло месо без кожа, нарязано на хапки
Зехтин за пържене на пилето
Брашно за овалване на пилето и още 1 пълна супена лъжица за сгъстяване на кокосовия къри сос
1 средно голяма глава почистен и наситнен кромид лук
Парченце лимонова трева около 6-7 см., което леко се начуква например с дръжката на ножа, само колкото да разгърне аромата си по време на готвенето, но се оставя цяло, за да се отстрани по-късно, ако не разполагате може да замените със сока на половин изцеден лайм
1 кутийка кокосово мляко от 400 гр.
1 чаена лъжичка къри на прах
½ чаена лъжичка куркума на прах
2 супени лъжици прясно изцеден сок от корен джинджифил или заместете с ½ чаена лъжичка джинджифил на прах
Лют червен пипер на прах или чили по ваш вкус
Сол на вкус

При сервиране:

5-6 стръкчета наситнен свеж кориандър или заместете с магданоз
1 зелена пиперка наситнена на кубченца

1 червена пиперка наситнена на кубченца






































































































Приготовление:


*Оваляйте парчетата пилешко месо в брашното и изтупайте излишното.
* Загрейте зехтина и изпържете пилето, когато е почти готово добавете наситнения лук. Готовото пиле се изважда от тигана и се заделя настрана.
* В същия зехтин поставете сухите подправки, лимоновата трева и почти веднага ги залейте с кокосовото мляко, за да не прегорят. Ако джинджифила е на сок го добавете сега, ако е на прах преди това. По същия начин ако сте избрали да сложите сока от лайм вместо лимоновата трева го направете сега.
* Пробвайте соса и подправете на сол по вкус. Извадете парчето лимонова трева, то вече трябва да си е свършило работата.
* Разтворете брашното в мъничко вода на кашица и го добавете към готовия сос като бъркате непрекъснато с бъркалка, за да не стане на гранули докато усетите, че се сгъстява, тогава отстранете от котлона. Соса вече е напълно готов.
* Сервирайте пилешкото месо в купички и залейте с кокосовия къри сос, след което поръсете със свежите кориандър (магданоз), червена и зелена пиперки. Поднесете и купичка натурален жасминов ориз. Ако ви харесва може да използвате клечки за хранене, за да подчертаете азиатския характер на ястието.

Да ви е вкусно!


Смесих някои рецепти от индийската и тайландската кухня, които са много близки и позволяват комбинирането им.
































































































































2 коментара:

  1. Сиси,
    наистина това ястие е типично за индийската и тайландската кухни.Но не съм пробвала да използвам все още кокосово мляко в такъв вариант.Но определено е по - здравословно добавянето на растително мляко към месо, а не смесването на месо и млечни продукти от животинско мляко.Това е една много тежка комбинация.Това ястие е наистина наситено с много подправки и интересен вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, аз харесвам кокос, но не го консумирам често. Понякога приготвям разни нещица с него, както сладки, така и солени, вегетариански и месни, също и с риба. Чудесен продукт е, но всяко нещо трябва да си има мярка, дори и полезните неща, когато се консумират неконтролеруемо предизвикват дискомфорт.
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване