събота, 27 август 2016 г.

ФИГУРАЛЕН, ПЛОСЪК ХЛЯБФИГУРАЛЕН, ПЛОСЪК ХЛЯБ


Необходими продукти:1 кг. пшенично брашно тип 500 ( ако харесвате по-фин хляб, може да замените брашното с тип 400 )
500 мл. хладка вода
1 пакетче суха мая за 1 кг. брашно ( обикновено варира от 7 гр. до 15 гр. пакетчето ) или 20 гр. от кубче жива мая
1 супена лъжица мляна морска сол с малко връхче
1 чаена лъжичка захар за подхранване на маята

3-4 супени лъжици мазнина, може зехтин ( това е моята мазнина )или олио, свинска маз или краве масло

Пригoтoвление:


*Активирайте маята, като към нея прибавите захарта, 4-5 супени лъжички вода, 1-2 супени лъжички брашно. Разбъркайте кашицата и оставете на топличко и покрита, за да шупне.

* В удобен съд за месене прехвърлете втасалата мая, залейте с водата, добавете мазнината и разбъркайте. Започнете да добавяте предварително пресятото брашно заедно със солта  и месете докато получите меко, гладко и не лепнещо тесто. Покрийте го с найлон, за да втаса по-бързо и го оставете на топло място.

* От втасалото тесто, което вече е удвоило обема си може да приготвите 4-5 релефни хлебчета с диаметър около 20 см. или по ваша преценка по-малки и повече, както и по-големи, но по-малко, все пак избора си е ваш.

* От всяко парче тесто, направете топчица, поръсете малко брашно по работната повърхност и разточете плосък хляб около 1 см.( може и малко по-дебел), след което с пръсти започнете да натискате и да въртите по посока на часовниковата стрелка в кръг, на 2-3 см. от външния ръб на тестото. Така се получава борд, който е характерен за тези видове хлябове.

* Вътрешността на хляба (след борда ), се декорира по ваш вкус. Може да правите щампи с вилица, като набучвате хаотично повърхността, за да не бухне или да напечaтате фигури с релефно дъно от чаша, също така бихте могли  прoсто да щипнете тестото  тук-там или под формата на някаква фигурка. Всичко това е въпрос на вашата фантазия и желание за игра с тестото. Единственото, което трябва да знаете е, че борда на този хляб е по-висок от средата, която се характеризира с някаква украса. А ако приготвяте ритуален хляб, то съобразете  украсата му да е според ритуала, който се извършва или празника за който се нарича.

* Украсените хлебчета се поставят върху хартия за печене в тавичка по една бройка, за да не си пречат по време на печене и да не загубят формата си, но ако сте направили малки хлебчета, може да сложите и няколко бройки, но не забравяйте да оставите почтително разстояние по между им.

* Хлебчетата се намазват съвсем деликатно с мъничко олио или само водичка, може и да ги поръсите с малко сусам ( кафяв, бял или черен ) и се пекат в предварително загрята фурна на 225 градуса до лекото им зачервяване. (Не втасват повторно!)

* Изпечените релефни питки се покриват до тяхната консумация.

Да ви е вкусно!


Хляба правя с обикновено хлебно тесто, което замесвам според настроението си и наличните брашна, както и мазнини или мая, с млека, без млека, а що се отнася до украсите, всичко е въпрос на фантазия. У нас най-разпространените плоски хлябове са пърленките, но могат да бъдат и фигуралните хлябове, които  чудесно прилягат при обреди и обичаи според украсата им. Да не забравяме турските пидета или пък руските  лепешки, които според народа се назовават с различни имена, индийските хлябове и още, и още, и още...  За мен хляба няма народност, защото той е на всички хора по земята, затова просто му се насладете и не му мислете!

3 коментара:

 1. Сиси, прекрасна публикация! Много красиви плоски хлебчета си приготвила! Аз също съм на хлебна вълна днес :) Спокойна и усмихната вечер!

  ОтговорИзтриване
 2. СИСИ,
  прекрасен , много красив плосък хляб.Преди години много експериментирах с приготвянето на хляб.Но днес правя само плосък хляб от различни видове брашна когато се налага.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря ви, момичета! Видимо е, че съм пропуснала да ви отговоря, но понякога се случва, е, старите хора са казали: " По-добре късно, отколкото никога." Да, много обичам да приготвям домашен хляб в различните му варианти и негови производни. Може би ми е слабост, но наистина се чувствам щастлива в тези моменти. Обикновено не се съобразявам с готови рецепти, а действам според настроенията си и идеите. Но това си има и добрите страни, така на семейството ми, не им омръзва това, което приготвям.

  ОтговорИзтриване