четвъртък, 16 юни 2016 г.

СЛАДКО ОТ БЕЛИ ЧЕРНИЦИ С КАНЕЛА





























СЛАДКО ОТ БЕЛИ ЧЕРНИЦИ С КАНЕЛА


Необходими продукти:


1 кг. и 400 гр. бели черници
700 гр. захар
3 пръчки канела

1 пакетче лимонена киселина (10 гр.)













































































Приготовление:


*Черниците  се измиват под студена вода, като преди това е добре да се прегледат за буболечки, като най-често в тях се крият щипалки.
* Измитите и отцедени черници се поставят в тенджерка или тавичка заедно със захарта и канелените пръчки, според избора ви дали ще ги варите или печете. (Не се добавя вода!)
* Готвят се на тих огън, като от време на време се отпенват, за да стане сладкото бистро.
* Сладкото се вари около 25-30 мин, след което се оставя да изстине и повторно се загрява за още толкова време. Това спомага за сгъстяването му, ако ви се вижда редичко, повторете процедурата.
* След второто загряване се прибавя лимонената киселина и сладкото се разбърква внимателно, за да не се наранят плодовете.
*  В сухи бурканчета, които стоят затоплени в открехната фурна на нисък градус, за да не се спукат, се разсипва готовото горещо сладко, капачките се затварят и бурканчетата се обръщат наопаки до тяхното пълно изстиване.
* Сладкото се съхранява в по-хладни и тъмни помещения.

Да ви е вкусно!


Сладкото от бели черници ми напомня по вкус на сладкото от зрели смокини. Много го харесвам и всяка година си правя и от червени и розови черници, както сварявам и някой компот, понякога когато черниците не ги приготвя веднага след брането, те се разпадат и започват ферментация и за да не ги опропастя правя сироп от тях, но такова сладко каквото баба ми правеше все не мога да докарам, защото ми липсва нейната щипка любов. Само на дядо виното от черници не съм се опитвала да правя, може би защото не си падам по алкохолните питиета, но съм го вкусвала и по-скоро като спомен бих го оприличила на ликьор, отколкото на вино, но все пак съм била дете и вкуса ми е бил доста по-различен от сега. Когато урожая от церници е голям, си приготвям и разни сладкишчета, забърквам салатки и имам един мой специалитет, правя панирани черници, като ги поднасям с ванилов студен крем, а другия ми специалитет е пилешки бон филета с черници. Завивам и сармички от листата на бялата черница, като си запазвам правото да ви изненадам.Зависи от настроението ми, но идеи се раждат според наличните ми продукти у дома. Ще публикувам и рецептите, които описах токущо, но кога и аз незная.






















































3 коментара:

  1. Много интересно и вкусно звучи всичко, което описваш Сиси! Очарована съм и от сладкото от черници, още повече щом прилича на смокиновото, което обичам. Само незнам дали ще намеря желаещ да ми помогне с набирането. Усмихнати поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди, направи си една разходка нагоре към Станчовата алея (сега алеята на спортиста) и се огледай за черничеви дървета, както и алейката между Делфинариума и сградата на бившото Пипинерско дружество. Там можеш да си събереш самичка, тъй като не се налага да се катериш, а само късаш от ниските клони. Хубавото на черницата е, че ражда продължително време плодове. Можеш да си набереш само колкото да пробваш рецептата, като намалиш количеството пропорционално.Това е моето място за разходки, тъй като съм израстнала в тази част на Варна и много милея за всичко, което ни отнеха след "укрепването" на брега. Има една много сладка розова черница, която е точно до къщата в която са снимали сцени с Апостол Карамитев във филма "Любимес 13", намира се под Делфинариума на самата алея и до входа и са поставили автомат за топли и студени напитки. Ако опиташ рецептата, ще се радвам да споделиш мнението си.

    ОтговорИзтриване
  3. Много лесна рецепта. Аз малко я промених, тъй като просто си събрах бели дуди от двора и после се оказа, че трябва да ги направя нещо. Според това, което имах в къщи, направих така: 1,300 кг дуди, бяла захар 450 гр, 20 мл коняк, 2 пръста пасиран лимон и по малко от 1 равна лъжичка свински желатин. Стана много вкусно, на мен и така ми е доста сладко, с по малко количество захар. Не мога да кача снимка, но стана малко по тъмно от това на снимките.

    ОтговорИзтриване