петък, 5 февруари 2016 г.

КАРТОФЕНИ СОЛЕНКИ С КИМ И КРЕМ ОТ КРЕМА СИРЕНЕ С ЧЕРЕН ПИПЕР




























КАРТОФЕНИ СОЛЕНКИ С КИМ И КРЕМ ОТ КРЕМА СИРЕНЕ С ЧЕРЕН ПИПЕР


Необходими продукти:


 За соленките:

500 гр. зимни картофи с плътна жълта среда ( най- хубави са родопските, но стават и други сортове, като качеството на крайния продукт се променя )
2 малки до средно големи яйца
50 гр. краве масло на стайна температура, тоест леко омекнало, но не разтопено.
Сол на вкус ( моите лични предпочитания са към мляната морска сол, като я ползвам в цялата си кухня )
На върха на чаена лъжичка ситно настъргано индийско орехче
Стрит черен пипер по ваш вкус

1 жълтък смесен с 2 супени лъжици олио за намазване на суровите соленки
Ким-семенца за поръсване на соленките преди печене

За крема:

 1 пакетче крема сирене от 125 гр.

Стрит черен пипер на вкус


















































































































































































Приготовление:


*Сварете картофите, без да ги белите в подсолена вода, като преди това ги измиете добре.
* Сварените картофи се отцеждат веднага от водата и се оставят да изстинат добре, за да се изпари излишно абсорбираната вода от тях.
* Вече студените картофи се обелват и към тях се добавят маслото, солта, индийското орехче, черния пипер и двете леко разбити яйца, като всичко се претрива през цедка прецизно добре на пюре ( Не се пасира!), което става с много гъста консистенция.
* Застелете тавичка с хартия за печене или я намажете с краве масло, после поръсете с брашно, а излишното изтупайте.
*Напълнете шприц или пош с широк накрайник, за да шприцовате сместа, но ако не разполагате с такива, може да гребвате с малка лъжичка и с друга да избутвате купчинки в тавичката. Единственото правило е да са две по-две еднакви, което е необходимо за крайния продукт и да са на разстояние едно от друго тъй като по време на печене лекичко се надуват.
* Така подготвените соленки с размери около 2 см. в диаметър и толкова височина, се намазват с разбития жълтък и олиото за гланц, след което вече може да се наръсят с малко семена на ким.
* Подготвените соленки се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до тяхното порозовяване.
* Соленките трябва да изстинат много добре, като през това време може да се подправи кремата сирене.
* Крема сиренето се подправя, като към него се добавя стрит черен пипер на вкус и се разбърква, за да се овкуси равномерно.
* Готово овкусеното крем сирене се шприцова или намазва върху основата на една соленка, след което тя се съединява с друга.
* Могат да се консумират самостоятелно, както и като допълнение към чаша бяло вино, биха могли да разнообразят едно парти меню, а ако не използвате пикантните подправки ще стават и за децата.

 Да ви е вкусно!


Използвала съм основата за картофено тесто с яйца „Дукеса”, като съм доизградила  и трансформирала тази основа в лична рецепта под формата на соленки със солен крем по мой вкус.
































































































































2 коментара:

  1. За къде са 2-те малки до средно големи яйчица?

    ОтговорИзтриване
  2. Добавят се към картофите с подправките, но съм пропуснала да го напиша. Благодаря ви, че ми насочихте вниманието, за да коригирам пропуска си. Сега текста е пълен.

    ОтговорИзтриване