неделя, 31 януари 2016 г.

СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБА




























СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБА


Необходими продукти:


1 свински джолан около 1кг.
Сол на вкус
4-5 зрънца черен пипер
Вода колкото да покрие джолана (някъде около 2 и 1/2л. до 3л.

Застройка:

Прясно мляко около 700 мл.
2-3 супени лъжици брашно, взависимост от желанието ви каква гъстота предпочитате за чорбата
Краве масло около 2 супени лъжички за запържване на брашното и още толкова  за запържване на червения пипер
Червен пипер на прах

Допълнително овкусяване:

1 шепа наситнен магданоз
1 шепа наситнен копър
1-2 главички чесън,почистени и намачкани в хаванче с щипка сол
Оцет на вкус
Сол на вкус































































































































Приготовление:


*Помолете в месарницата да ви срежат на 2-3 части джолана, за да е по-удобен за варене, но не е проблем да го варите и цял.
* Поставете джолана в обикновена тенджера, покрийте го с вода, посолете, пуснете зрънцата черен пипер и го сварете до свободно отделяне на месото от кокъла и отпенвайте от време на време бульона. За тези, които имат тенджера под налягане ще е по-лесно, тъй като няма да се чудят кога месото е готово и да го бучкат през 15 минути. За тенджерата под налягане направете същото както при обикновената, след което затворете херметическия капак, отворете клапана и загрейте съдържанието на пълната степен на котлона, докато клапанчето пусне пара, моментално намалете котлона на най-ниска степен, а клапанчето го затворете. Така оставяте джолана да ври 1 час и 40 мин., след което оставяте тенджерата да се охлади за още 1 час самичка и чак тогава освобождавате излишната пара и отваряте капака. Месото ще бъде перфектно сварено и е готово да го ползвате.
* Отделете свареното месо от костта и го накъсайте на хапки.
* Прецедете течността през по-фина цедка, за да се отделят парцалчетата и изпадалите кости от бульона ( Такива костици често има, а парцалчетата са съсирена кръв и коагулирал белтък. )
* Парченцата месо се изсипват в почистена тенджера и се заливат с прецедения бульон. Включва се котлона на средна степен да поддържа чорбата гореща.
*Сега е време да направите запръжката. Загрейте друг котлон на средна степен и запържете брашното до златисто в кравето масло, след което добавете на тънка струя прясното мляко и бъркайте непрекъснато, за да не ви се образуват тестени бучици, но ако това стане просто прецедете през цедка. Трябва да получите рядка каша. Посолете на вкус.
* Добавете млечно-брашняната каша към основния бульон и бъркайте непрекъснато , докато усетите, че чорбата се сгъстява.
* Вземете друг тиган или почистете и подсушете същия, за последната запръжка.
* Загрейте на средна степен котлон и стопете кравето масло, след което дръпнете от котлона и пуснете червения пипер, разбъркайте и добавете към основната чорба.
*Оставете на ниска степен котлона с чорбата за около 5 минути, колкото да се смесят вкусовете и излючете.
* За сервирането си смесете стрития чесън с малко сол, копъра, магданоза и оцета.
*Сервирайте чорбата гореща с чесновото допълнение, пукани люти чушки и по възможност с комат домашен хляб.

Да ви е вкусно!


Рецептата съм приготвила на базата на шкембе чорба, като съм обогатила допълнителното овкусяване, което традиционно е само стрит чесън и оцет, но така копъра и магданоза се мариноват с пуканите чушленца и чорбата става още по-вкусна! Всъщност точно тази марината прави чорбата уникално вкусна.







































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар