вторник, 26 януари 2016 г.

СЬОМГА ТИП ''УЕЛИНГТЪН''




























СЬОМГА ТИП ''УЕЛИНГТЪН''


Необходими продукти:


200 гр. филе сьомга (може с кожа, може и без)
Бутер тесто
Яйце за намазване на бутер тестото
300 гр, спанак
200 гр. гъби ( може консервирани, може и пресни, както и вида гъби също е по ваш избор, като в тази рецепта съм използвала консервирани печурки)
4-5 супени лъжици натурална сметана за готвене
Краве масло за гъбите и спанака
Сол на вкус

За гарниране крем от хрян и сметана – готов продукт.

По желание смесена зелена салата с ядливи цветя.







































































































































































































Приготовление:



*Измийте парчето сьомга и го подсушете. Ако е с кожа внимателно я одерете цялата, като пазите месото от разкъсване. Почистете костиците отново внимателно, като използвате пинсета.
*Кожата се нарязва на няколко дълги ивици и се намазва с масло и сол, след което се поставя между две парчета хартия за готвене и се пече на 180 грдуса до готовност. Трябва да стане хрупкава. С нея ще гарнирате хряновия крем.
* Спанака се задушава в съвсем малко краве масло под похлупак, само колкото да свие обема си.
* Гъбите се подсушават и се задушават с малко краве масло и сметана до изчезването на течностите им.
*Сьомгата се обработва с малко сол и се намазва с разтопено краве масло, след което се запечатва ( по ваше желание) за секунди от двете страни или ако я харесвате по-сочна може да я оставите сурова.
*След като всички компоненти са подготвени, вече може да сглобите рецептата.
*Разстелете бутер тестото.
* Поставете първо спанака, после сьомгата с гърба нагоре и накрая покрийте с гъбите.
* Намажете краищата на бутер тестото с разбито яйце и захлупете сьомгата в пакет , като прищипете здраво всички краища.
* Оформеното пакетче се намазва с разбито яйце.
* За по красив външен вид, изрежете тънки лентички от бутер тесто и ги разположете отгоре пакетчето, като образувате решетка. Намажете и тях с разбито яйце.
* Надупчете с клечица тестото, за да има от къде да излиза отделилата се пара.
* Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто, в тавичка застлана с пекарска хартия.
* Сервирайте с крем от хрян и сметана, като добавите печената кожа и по ваше желание освежете със зелена салата и ядливи цветя.

Да ви е вкусно!


По принцип 200 гр. сьомга се определя като една порция, но у дома си я поделихме и наблегнахме на салатата.





























































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар