сряда, 20 януари 2016 г.

„ДАУД БАША” ИЛИ ТЕЛЕШКИ КЮФТЕНЦА С КЕДРОВИ ЯДКИ, В ДОМАТЕН СОС С РОЗОВА ВОДА
























„ДАУД БАША” ИЛИ ТЕЛЕШКИ КЮФТЕНЦА С КЕДРОВИ ЯДКИ, В ДОМАТЕН СОС С РОЗОВА ВОДА

Необходими продукти:


За кюфтенцата:


1 кг. телешка кайма или агнешка
Сол  около 1 чаена лъжица, но не препълнена или по ваш вкус
Смлян сладък бахар около 1/2 кафена лъжичка или по ваш вкус
Смлян черен пипер на върха на чаена лъжица или пак по ваш вкус
1 щипка смлян карамфил ( хващате само с два пръста-палец и показалец, това се приема за 1 щипка )
1 щипка смляна канела
1 малка до средна глава стар лук, която е обелена и настъргана на ситно ренде
Магданоз някъде около 15-20 стръкчета наситнени само листенцата му
50 гр. леко запържени кедрови ядки
Растително масло за пържене, може слънчогледово олио или зехтин, но най-добре и най-вкусно става с оригиналното за тази кухня пречистено масло-Гхи, което може да е растително или жовотинско според вашето предпочитание и бихте могли да го откриете в ориент магазините.

За соса:


Използва се същото масло в което сте пържили кюфтенцата.
1 супена лъжица с връх доматено пюре.
Пресен доматен сок от 3 големи домата, които се обелват, почистват от дръжките и се настъргват на ситно ренде или се пасират.
½ чаена чашка розова вода за разреждане на доматите, но може да замените и с обикновена вода.
Сол на вкус
3-4 скилидки смлян почистен чесън.
1 малка глава стар лук, която е почистена и наситнена.
Малко смлян черен пипер по ваш вкус.
Щипка канела.

За гарнитурата:


1 чаена чаша натрошено фиде
1 чаена чаша едрозърнест ориз
2 шушулки кардамон
7-8 зърна черен пипер
1 гвоздейче карамфил
1 чаена изравнена лъжица смляна морска сол или по ваш вкус

За пържене пречистено масло Гхи  

































































Приготовление на ориза:


*Първо запържете фидето до тъмно златисто в мъничко от мазнината.
* Измийте ориза и го отцедете след което го запържете заедно с фидето и добавете подправките със солта.
* Налейте вода само колкото да покрие ориза не повече от 0,5 см.,похлупете и варете на много слаб котлон до завирането, след което изключете и оставете,  докато водата се абсорбира от ориза и фидето.


При сервиране:


Няколко кедровите ядки 
Няколко белени бадема
Малко наситнен магданоз

Приготовление:


*Омесете каймата от посочените продукти за кюфтенцата, без мазнината за пържене и оформете малки кюфтенца с размери на топчета за пинг-понг, тоест около 3 см.
* Изпържете кюфтенцата в мъничко от  мазнина и ги извадете, за да приготвите в същия съд соса.
* За соса запържете лекичко първо лука с чесъна, а после добавете доматената салца, следва доматения сос, подправките, солта и разредете с розовата вода.
* Оставете соса да покъкри малко докато се сгъсти ( редуцира ) до постигането на вашия вкус.
* Върнете кюфтенцата при соса и оставете за 10-15 минути да поемат от ароматите му, след което сервирайте ястието, поръсено с малко магданоз и кедрови ядки, като добавите и от сварения ориз.

Да ви е вкусно!



 Ястието е популярно в Ирак, Сирия, Ливан, Мароко и др. Съществува и друга рецепта, която носи същото име, но е с добавка на нахут. Рецептата с нахут ми е предоставена от моя близка, която е живяла в Сирия и познава добре домашната им кухня.  Благодарение на нея, приготвих първото си ястие „Дауд баша”, както ми обясни тя, че се превеждало като: „Давид-паша” . (Жани, винаги ще съм ти благодарна за тетрадката със сирийски рецепти и за времето в което си споделяхме всякакви такива и се учехме една от друга на различни тънкости в кухнята! Това време беше чудесно!) Обаче рецептата която сега ви предлагам  съм я опитвала при леля ми, само дето  до скоро не знаех, че носи същото това име и доста се изненадах. Както се случва в живота, разбрах съвсем случайно, че това което готвя е със същото заглавие като рецептата, която имам от Жана. До този момент си мислех, че това са телешки кюфтенца  с доматен сос и розова вода с които леля глезеше най-големия ми син. Ястието не е сложно и е много вкусно, а това което го прави вълшебно е розовата вода. Когато децата бяха малки всеки ден ги водех на гости на леля, тъй като живеехме близо, а тя беше страхотна домакиня с дар слово, което те пристрастяваше да я слушаш. Докато глезеше синовете ми с различни вкусни нещица, тя им разказваше своите пътешествия, като ги смесваше с приказките на Щехерезада и аз стоях и слушах с незадоволяващ интерес всеки неин разказ, а децата през това време си хапваха и освен храната, поглъщаха всяка нейна приказка с голям апетит. Нямаше нейн разказ, който да не е омагьосващ, просто нямаше такъв! Не познавам в живота си друг такъв сладкодумен разказвач на истории, каквато беше моята прекрасна леля! Така ни пленяваше с децата ми, че когато вечер ги приспивах, често съм повтаряла нейните разкази, вместо приказки и дори съм стигала до там да си измислям съкровища, които наужким са скрити в креватчетата им, след което им подавах цветни стъкълца за декорация, но те си мислеха, че това са диаманти, рубини и сапфири, а веднъж си бях купила изкуствени перли за наниз, като им казах, че това е едър маргарит, те направо занемяха...Такава си беше моята лела-омагьосваща сладкодумка, която готвеше като вълшебница!













































Няма коментари:

Публикуване на коментар