вторник, 19 януари 2016 г.

ХЛЯБ С МЛЯКО, БЕЗ ВТАСВАНЕ И ТРИ ВИДА НАБУХВАТЕЛИ
























 ХЛЯБ С МЛЯКО, БЕЗ ВТАСВАНЕ И ТРИ ВИДА НАБУХВАТЕЛИ


Необходими продукти:


1 кг. брашно (тип 500)
10 гр. гранулирана мая
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1 равна чаена лъжичка бакпулвер
1 супена лъжица с връх захар
1 супена равна лъжица сол
1 кофичка кисело мляко (320 гр. 2% масленост)-на стайна температура
200 мл прясно мляко (3,6% масленост)-леко стоплено

4 супени лъжици зехтин или олио












































































































Приготовление:


*Смесете маята със захарта и приятно топлото прясно мляко. Оставете съда покрит за 10 минути.
* Добавете Киселото мляко със содата бикарбонат, бакпулвера и разбъркайте.
* Сипете зехтина и солта.
* Започнете да месите ,като добавяте по шепичка брашно до усвояването му.
* Изсипете тестото в тавичка застлана с хартия за печене, поръсете малко брашно отгоре му и направете няколко среза.
* Без да чакате да втасва, тестото се поставя в предварително затоплена на 200 градуса фурна и се пече до готовност.
* Изпеченият хляб, трябва да се е разпукал, а коричката да е дебела и хрупкава.
* Покрийте с кърпа до изстиването му. Хляба е с плътна и мека среда. Аромата му е силен, а вкуса му е много благ.
* Идеален е за домашни супи, яхнии или да се намаже с различни пастети.

Да ви е вкусно!


Реших да видя какво ще се получи ако направя хляб със сода бикарбонат, бакпулвер и мая заедно. Ами получи се един чудесен домашен хляб, който много ми напомня на хляб от селска пещ.












































































































2 коментара:

  1. Прекрасен хляб! Никога не съм попадала на подобна рецепта. Звучи много интересно. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Теди! Усмихнат ден и на теб!

    ОтговорИзтриване