четвъртък, 3 декември 2015 г.

СУПА ОТ РАЦИ




























СУПА ОТ РАЦИ


Необходими продукти:


2 и ½ л. вода
Около 20-25 по-дребни речни раци
Мляна морска сол на вкус
3-4 супени лъжици олио
5-6 зрънца черен пипер
2-3 зрънца бахар
Няколко стръкчета лющян (девисил) по ваш вкус
1 глава кромид лук
1 морков
2-3 картофа
1 лимон при варенето на супата и отделно колкото желаете при сервиране

Зелени, наситнени лучени перца при сервиране













































































Приготовление:


*В тенджерата със студена вода поставете да се варят заедно обелените и нарязани на кубчета картофи, на търкалца моркова, на четири парчета обеления лук, на две части лимона, след което посолете и пуснете подправките без лющяна, него ще го добавите накрая на варенето.
*През това време измийте раците (които трябва да са живи)и хванете двете средни перца от опашката, след което ги усучете и дръпнете, за да почистите стомашното съдържание, но ако не можете да извършите това действие ( аз също не мога ), ги пуснете така да се варят при зеленчуците и след като са сготвени, си поиграйте да отделите месото от опашките, като вече може да почистите от тях дългото чревце.
* Накрая на варенето, по ваша преценка сипете наситнения лющян да донасити със своя аромат, рачешкия бульон и след около 5 минути може да сервирате.
* Поднесете супата топла с почистените рачешки опашки в бульона и 1-2 цели рачета, като добавите парченца лимон по ваш вкус и малко прясно настърган черен пипер. Посипете отгоре всяка купичка с наситнени перца от лук.


Да ви е вкусно!

 
           
Непретенциозна рецепта, но  много вкусна. Съвсем като при традиционна рибена чорба, 
която приготвям по памет до колкото си спомням от татко, но Вие винаги можете да 
дообогатите бульона като го застроите с яйце, мляко и брашно или да подсилите вкуса с 
доматено пюре. Тази чорба е прекрасна не само през летните месеци, но и може да се прибави 
към Никулденското Ви меню.














































































Няма коментари:

Публикуване на коментар