петък, 6 ноември 2015 г.

ГЪБЕН ПАЙ




























ГЪБЕН ПАЙ


Необходими продукти:


Кръгла тавичка с размер 30см.
Готово бутер тесто около 400гр.
Гъби кралска печурка (кафява ) или други, а може и смесени от няколко вида
Синьо сирене „Горгонзола” или друго предпочитано от вас, около 100-150гр.
Мащерка около 10 клончета
Стрит пипер меланж ( черен, бял, зелен, розов ) или само черен пипер по вкус
1 супена лъжица олио за запържване на гъбите
Кубче гъбен бульон вместо сол и допълнете с  домашен телешки бульон, около 5-6 супени лъжици, но ако не разполагате или не обичате само посолете по вкус
50гр. натурална течна сметана
За намазване на тавичката краве масло и малко брашно да я напудрите, за да не ви залепне паят
Яйце за намазване на пая

















































































































































































Приготовление:


*Запържете гъбите с малко олио, добавете подправките и изчакайте отделилата се вода да се изпари. Ако искате можете да си оставите няколко клончета мащерка, за да поръсите върху пая.
* Добавете сметаната и телешкия бульон с гъбеното кубче или сол на вкус и отново оставете течностите да се редуцират до 1-2 супени лъжици.
* Оставете гъбите да изстинат достатъчно,за да не попарят тестото.
* Намажете тавичката с краве масло и поръсете с малко брашно, след което изтупайте излишното.
* Постелете  половината от готовото бутер тесто по дъното на тавичката, като го оставите да излиза малко над ръба и,за да се образува нещо като тестяна купичка. Надупчете дъното на тестото, за да не се надигне по време на печене, но и да се случи не е проблем. Изпечете на 200 градуса с предварително затоплена фурна, само колкото подложката  да се разлисти, без тестото да добива цвят.
* Извадете тавичката с подготвеното вече разлистено тесто и го оставете да изстине.
* Изсипете студената гъбена плънка върху подложката, накъсайте с пръсти синьото сирене и го разпръснете върху гъбите.
* Отрежете си малко парченце от суровото многолистно тесто и от него изрежете малки гъбки с които ще декорирате пая.
* Покрийте плънката с по-голямо парче сурово многолистно тесто и подпъхнете по краищата на подложката, за да оформите затворен пай и плънката да си остане вътре.
* Оформете външния вид на пая, като го намажете с разбито яйце и разположите отгоре му изрязаните гъбени фигурки, а после намажете и тях с яйце. Поръсете с листенца от мащерката.
* Изпечете пая в топлата на 200 градуса фурна до златисто.
* Поднесете като предястие с чаша предпочитано вино.

Да ви е вкусно!


Друга рецепта ми се въртеше в главата за тези гъбки, но половинката ми като каза, че искал нещо с многолистно тесто, това беше моменталната ми реакция и хич не съжалявам за тази импровизация, защото паят стана много вкусен, а аз си направих малко място във фризера, като оползотворих многолистното тесто. 
































































































































2 коментара:

  1. страхотно изглежда!
    а асоциацията, която навява аранжировката много отчетливо ми е на Алфонс Муха !

    ОтговорИзтриване
  2. Виж ти...изненада ме много приятно! До сега никой не е сравнявал нищо от труда ми с художественото творчество на Алфонс Муха. Това е удивителен комплимент за мен! Благодаря!

    ОтговорИзтриване