събота, 10 октомври 2015 г.

ДОМАШЕН ХЛЯБ ОТ ЛИМЕЦ С КВАС
ДОМАШЕН ХЛЯБ ОТ ЛИМЕЦ С КВАС


Необходими продукти:


500 гр.  грубо брашно от лимец
700 гр. домашен квас с консистенцията на гъста боза ( ако кваса ви е много гъст, например като кексово тесто, може да го разредите с малко бутилирана изворна вода )

½  чаена лъжичка смляна морска сол
Приготовление:


*Смесете лимецовото брашно със солта и добавете кваса.
* Омесете тесто, което в първата минута е много лепкаво, но след като престои 4-5 минути, поема всичката влага от кваса и е готово да му се придаде форма.
* Ако ви харесва, можете да му придадете формата на кръгла питка, която по ваше желание да се украси, като се правят с острър нож красиви нарези по повърхността.
* Подготвения хляб се поставя в тавичка за ваше улеснение върху хартия за печене и се оставя продължително време на топличко, за да втаса. Втасването е по-бавно, тъй като се ползва квас вместо мая, а само по себе си лимецовото брашно също не бухва така силно, както бялото.
*Затоплете фурната на 225 градуса и изпечете хляба до готовност.
* Квасния лимецов хляб е много вкусен. Коричката му е твърда, а средата е плътна и леко ронлива с ниско съдържание на вода. Идеален хляб за супи и яхнии с повече сос за топене или диетични сандвичи със здравословен характер. Хляба засища с малко количество, което го прави подходящ за диети с ограничени въглехидрати.

Да ви е вкусно!


Малко експериментиране никому не вреди и взех, че пробвах да направя хляба само с квас, който е достатъчно наситен предварително с вода, но все пак основните знания съм почерпила от няколко книжки с история на българите и тяхната култура относно храната. Обичам да разпитвам старите хора за наследени от тях автентични рецепти, които обикновено са придружени с разкази и спомени от тяхна страна, което пък прави колекционерската ми страст пълноценна. Освен, че обичам да събирам рецепти, които почти винаги се налага да записвам под  дикцията на някой, харесвам да се ровя в библиотеката, където откривам интересни идеи и се вдъхновявам за лични експерименти, но за мое съжаление нямам физическата възможност да приготвя всичко, което научавам, а и не винаги имам желание да снимам. Затова правя нещата само когато имам настроение и доста от идеите ми остават неосъществени, но какво пък, записвам ги и се успокоявам, все едно съм ги приготвила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар