четвъртък, 1 октомври 2015 г.

БАНИЦА-ПИЦА С ДОМАШНО ТОЧЕНИ КОРИ



























БАНИЦА-ПИЦА С ДОМАШНО ТОЧЕНИ КОРИ


Необходими продукти:


За корите:

500 гр. брашно ( тип 500 ) за основното тесто и още мъничко при точенето
До 250 мл. вода на стайна температура, като количеството зависи от хигроскопичноста на брашното
На върха на чаена лъжичка сол

Отделно олио за намазване на корите и тавичката

За плънката:

Малко пушен бекон или друго любимо колбасно месо, като количеството зависи от апетита и желанието ви да покриете даден ред кора. ( За вегетарианците, биха могли да използват гъби или соев колбас. )
2-3 лъжички доматено пюре или прясно настъргани домати, това пак зависи от вашия вкус
Около 100-150 гр. любим ваш кашкавал ( аз имах останала „Гауда” и ползвах нея )
Нарязан на търкалца праз или друга зеления, която ви е вкусна, смесена с малко олио и солчица на вкус.

Черен пипер по вкус.





































































































































































































































Приготовление:


*Първо си омесете баничното тесто, като към брашното наливате по мъничко от водата, която предварително сте смесили със солта. Месете до получаване на гладко нелепнещо тесто.
* Намажете с малко олио, тавичка с радиус около 36 см.
* Омесеното тесто разделете на  4 визуално еднакви части.
* Разточете едната част от тестото, като ръсите по мъничко брашно, до тънка кора и застелете дъното на тавичката с нея.
*Наръсете кората с малко олио и го разнесете навсякъде.
* Поръсете с парченцата пушен бекон или избрания от вас колбас  ( ако пък сте вегетарианец, може да замените с гъби или някакъв соев продукт )
* Разточете втората кора пак с помощта на мъничко брашно, като го поръсвате върху парчето тесто, докато точите с точилката, след което покрийте вече подредената първа кора.
* Намажете втората кора с доматеното пюре или прясно настъргания доматен сос и подправете с черен пипер. (Не е необходимо да мажете тази кора с олио, тъй като пюрето я овлажнява и леко попива в нея. )
* Разточете третата кора по вече познатия ви начин и покрийте другите две.
 * Настържете кашкавала, като гледате да покрие цялата повърхност. ( Тука не е необходимо да мажете  кората с олио, тъй като кашкавалените сирена са достатъчно мазни. )
* Разточете последната, четвърта кора отново по познатия ви начин и я разположете върху останалите кори в тавичката.
* Смесете в малка купичка олио, нарязн на търкалца праз лук и сол на вкус.
* Разпръснете равномерно празените търкалца по повърхността на баницата-пица и поръсете с черен пипер по ваш вкус.
* Изпечете в предварително подгрята фурна на 200 градуса до готовност.
 * Разрежете готовата баница-пица и сервирайте с напитка по ваш вкус, аз предпочитам в този случай да съчетая с чаша доматен сок.

Да ви е вкусно!


Както виждате, съчетала съм две популярни рецепти, едната за баница, а другата за пица. Така се получи, защото предния ден точих кори за домашна баница със сирене и ми остана тесто, което исках  да използвам по различен начин. Идеята си дойде сама, тъй като най-малкия ми син искаше „някаква” пица, а в хладилника имах овяхващо парче праз, парченце бекон и малко доматено пюре на дъното в бурканче, както и останала  „Гауда” с която възнамерявах да правя „Френска лучена супа”. Изобщо нямах намерение да меся ново тесто, затова използвах това, което ми беше останало. Само горкия ми вегетарианец  гледаше с  не добро око на мръвката в баницата-пица, но не ми се сърди дълго, защото му приготвих  омлет с печения пипер, който остана от лютеницата ми и повечко сиренце. 


























































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар