понеделник, 24 август 2015 г.

ВИТА МЛЕЧНА ПИТКА СЪС ЗЕХТИН
ВИТА МЛЕЧНА ПИТКА СЪС ЗЕХТИН


Необходими продукти:


1 кг. 250 гр. фино бяло брашно от тип 400 или тип 450, задължително пресято през гъсто сито два пъти
1 пакетче суха мая по избор
150 мл. преварено предварително и охладено прясно мляко с по-висока масленост (3,5%)
325 гр. краве кисело мляко пълномаслено от 4,6%
110 мл. зехтин
1 супена лъжица с връх захар
½  супена лъжица мляна морска сол
Маково семе за поръсване на хляба

(Още около 100 гр. брашно за доизмесване, като с тестото трябва да се работи спокойно, без да лепне по ръцете, но и не бива да се прекалява с добавката на брашно. Тестото трябва да е много меко и нежно. Ако избора ви на брашно е различен от моя, не забравяйте да съобразите хигроскопичноста на вашето и да прецените колко течност ще поеме то.)

Приготовление:


*Смесете млеката със зехтина и захарта, след което отделете около 30-40 гр. за намазване на питката.
*Към основната млечна смес добавете маята и оставете всичко покрито някъде на по-топличко, за да втаса и шупне по-бързо.
*Към втасалата смес добавете два пъти пресятото основно брашно, заедно със солта и омесете много меко тесто. Ако е необходимо, защото ви лепне по ръцете, го доизмесете с допълнителното предвидено за това брашно.
* От омесеното тесто, без да го оставяте да си почине,  източете  дълъг фитил ( дължината и дебелината му ще зависят от големината на вашата тава). След което го навийте на спирала (охлюв), направо в тавата, върху хартия за печене, после го намажете със заделената млечна смес и поръсете с маково семе.
* Покрийте внимателно подготвената питка с найлонова торбичка, за да има разстояние от повърхността на питката и да не полепне по найлона, след което оставете на топличко да втаса.
* Загрейте през това време фурната на 250 градуса и щом питката е увеличила поне един път обема си можете да я опечете. Поставете я в предварително загрята фурна и намалете на 225 градуса. Печете до нейната готовност или до златна коричка.

Да ви е вкусно!


Смесването на посочените продукти, както  и комбинацията им са по мой личен избор и вкус! Оформянето също беше спонтанно, според настроението ми. Ако сте спазили моята рецепта, трябва да получите питка с хрупкава и трошлива коричка, а средата да е така фина и нежна, че да ви напомня изразите: „Меко  като памук” или „ Душица”.
Няма коментари:

Публикуване на коментар