четвъртък, 27 август 2015 г.

КЕКС С ПЪЛНЕНИ СМОКИНИ С ШОКОЛАД




























КЕКС С ПЪЛНЕНИ СМОКИНИ С ШОКОЛАД


Необходими продукти:


( За кексова форма (терин), с размери 28 на 10 см. и дълбочина 6 см.)

Няколко смокини от по-големите, които ще пълните. Смокините, които аз пълних бяха доста големи и 4 броя запълниха дъното на формата.
Течен шоколад за пълнене на смокините.

 За тестото:

4 броя средно големи яйца
1 доза есенция ром
100 гр. кристална захар
30 гр. краве масло ( ¼ от пакетче масло, което е 120 гр.)
100 гр. брашно ( тип 400 )
1 доза бакпулвер ( 10 гр. )


Малко натрошени бадемови ядки за поръсване на кексовото тесто.

























































































































































Приготовление:


*Формата се застила с хартия за печене, за да не залепне кекса по стените и, но ако не разполагате с  такава хартия, просто намажете формата с краве масло от всички вътрешни стени и дъното, след което поръсете с брашно пак по всички страни и дъното, а излишното изтупайте.
* Напълнете смокините с течен шоколад от долната им страна с помощта на шприц.
* Поставете напълнените смокини във формата за печене и пригответе кексовото тесто.
* Разбийте отделно само жълтъците на яйцата със захарта и кравето масло.
* Отделно разбийте само белтъците с ромовата есенция на гъст бял сняг.
* Внимателно прибавете белтъците към жълтъците. (Не правете обратното, защото белтъка е по-лек и ще се смачка от жълтъка, а по този начин се губи пухкавостта на кекса в последствие.) След което ги смесете на ръка внимателно като бъркате сместа нежно и бавно, за да я запазите лека и пухкава.
* Пресейте брашното заедно с бакпулвера и на няколко пъти го добавяйте към яйчената смес, като отново бъркате нежно и внимателно, до усвояването му.
* Изсипете готовата смес около смокините.
* Натрошете бадемовите ядки на едро и поръсете повърхността на тестото.
* Загрейте предварително фурната на 180 градуса и печете кекса до неговата готовност.
* Готовия кекс оставете да изстива и чак тогава сервирайте. Може да добавите топка сладолед или сметана, а чашка кафе или чай винаги са добра компания на едно парче кекс.

Да ви е вкусно!


Искрено се надявам идеята ми за съчетание на така напълнените смокини и добавени в кексово тесто да ви е допаднала и да приготвите и вие този прекрасен кекс.  Може и да експериментирате с плънката, например да добавите някакви ядки, защо не и бисквитки или нещо друго за което се сещате. Можете също така вместо със светло тесто да приготвите кекса с добавка на какао и да стане с шоколадов цвят или да ползвате сладкарски бои... Развихрете въображението си!






































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар