понеделник, 20 юли 2015 г.

МАЛКИ ПИТКИ ОТ ЛИМЕЦ И ПШЕНИЦА




























МАЛКИ ПИТКИ ОТ ЛИМЕЦ И ПШЕНИЦА

Необходими продукти:


500 гр. брашно от лимец
300 гр. пшенично брашно
2 супени лъжици захар с малко връхче
1 супена лъжица мляна морска сол – изравнена
250 мл. прясно мляко
300 мл. вода
2 супени лъжици олио

2 пакетчета суха мая










































































































































































































Приготовление:


*Маята се активира заедно със захарта и млякото до нейното шупване.
* Към шупналата мая се добавят водата, олиото, солта и двата вида брашно.
* Всичко се омесва до меко тесто, след което се откъсват приблизително еднакви късчета с размерите на топка за корт и им се придава кръгла форма. Използвайте пшенично брашно за набрашняване на ръцете при оформяне на питките.
* Подреждат се в тавичка застлана с хартия за печене на по-голямо разстояние едно от друго.
* Покриват се с найлоново фолио и се оставят да втасат, докато увеличат два пъти обема си.
* Втасалите питки  може да се украсят с някаква шарка, като се използва остър нож и се направят нарези с формата на желаната фигура, след което тавата се поставя в предварително загрята фурна на 250 градуса, но в момента на поставянето им, градусите се намаляват на 200. (Не отваряйте постоянно фурната, за да не нахлува студен въздух, защото така питките ще станат клисави. Проверете ги след около 20 мин.)
* Пекат се до готовност.

Да ви е вкусно!


Вече експериментирам повече от две години с лимецово брашно и всеки път се радвам на чудесен вкус, като изключа първия път в който бях решила всички съставки да са здравословни, но хималайската сол се оказа в повече и хляба стана пресолен. От тогава до сега съм омесила доволно количество лимецови теста за хляб, различни закуски и сладкиши, като съм постигнала хармония между продуктите и желанията си. Днескашните питки са вкусни и балансирани, така съм съобразила продуктите и пропорциите им, че можете да ги ядете с манджичка или намазани със сладkо отгоре, както и на чудесни сандвичи.


























































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар