четвъртък, 16 юли 2015 г.

КРЪГЛИ ТИКВИЧКИ ''РОТОНДО'' ПЪЛНЕНИ С ПАПРИКАШ

























КРЪГЛИ ТИКВИЧКИ ''РОТОНДО'' ПЪЛНЕНИ С ПАПРИКАШ

Необходими продукти:


3 бр. тиквички „Ротондо” (това са малки до средно големи кръгли тиквички и носят името на Ротондата, тъй като приличат на кръглия и купол ), но могат да се заместят с „Патисон”( тип летяща чиния ) или класически ( продълговати ), като от тях също има избор от светло зелени, тъмно зелени, жълти или светло зелени нашарени с тъмно зелени резки и т.н.
4 зелени пиперки, най-добре сиврия или каквито вие си обичате, но да са зелени
4 големи домата от по-месест сорт или каквито ви се намират
1 глава стар лук
½ шепичка обезкостени черни маслини ( в тази рецепта са стафидни изпечени в зехтин )
4-5 листа свежо калоферче
4-5 клончета прясна мащерка
Сол на вкус или може да замените с кубче зеленчуков бульон
Олио за готвене
1 средно голяма тиквичка от тъмно зелените 






























































































































































Приготовление:

 * Подгответе тиквичките като отрежете капаче от към  дръжката, след което оформете издълбавайки купичка, която после ще напълните.
* Обелете и наситнете доматите, лука, зеления пипер, маслините, тъмно зелената тиквичка, както и издълбаната среда, след което смесете всичко.
* Отделно накълцайте калоферчето с мащерката.
* Запържете зеленчуците в малко олио и посолете на вкус.
* Добавете калоферчето с мащерката и разбъркайте.
* Напълнете тиквичките с  топлата плънка от паприкаш, а останалата пръснете по дъното на тавичката, като положите пълните тиквички върху нея и ги захлупите с капачетата им.
* Полейте ги с тънка струйка олио и печете  на 200-225 градуса до готовност.
* Поднесете още топлите пълнени тиквички с чаша бяло вино. Много им отива коматче пухкав домашен хляб с който може да се отопи доматения сос.

Да ви е вкусно!


 Пълнени тиквички се правят навсякъде по света и може да срещнете в различни варианти, но все пак се надявам да опитате и моята рецепта, за  да вкусите аромата на калоферче с мащерка, съвсем по нашенски и типично за един овехтял във времето домашен уют.








































































Няма коментари:

Публикуване на коментар