вторник, 14 юли 2015 г.

ЛЯТНА САЛАТА ОТ ПРЯСНО МАРИНОВАН ПЕЧЕН ПИПЕР С ЧЕСЪН И МАГДАНОЗ
ЛЯТНА САЛАТА ОТ ПРЯСНО МАРИНОВАН ПЕЧЕН ПИПЕР С ЧЕСЪН И МАГДАНОЗ

Необходими продукти:


КОЛИЧЕСТВОТО НА ВСИЧКИ ПРОДУКТИ Е ПО ВАША ПРЕЦЕНКА, А МЯРКАТА НА ПОДПРАВКИТЕ  Е ПО ВАШ ВКУС

Зелен и червен пипер
Магданоз
Чесън
Оцет
Олио
СолПриготовление:


*Пипера се изпича на котлон, скара, ламарина, или барбекю, само да не е във фурна, защото няма да добие спeцифичния търсен вкус на пушек.
* Изпечения пипер се обелва без да се мокри, отново за да не загубите пушения аромат, който е важен за тази лятна салата.
* Приготвяте си марината, като стриете почистения чесън, посолите и добавите оцет и олио колкото е необходимо.
* Залейте подредения изпечен и обелен пипер с прясната марината, посипете с  наситнения магданоз и оставете на хладно за час-два да си поеме ароматите.
* Най-вкусно става, като поднесете салатата с домашна питка, но може да бъде чудесно мезе за ракия или гарнитура към всякакви меса.

Да ви е вкусно!


Рецептата е от традиционната ни кухня и много обичана от моето семейство, основно през летните месеци. Искрено се надявам, че съм успяла да предам духа на българското село чрез простотата на пуканите пиперчици. Тази стара очукана и похабена тавичка от снимката е на повече от 50 години със сигурност. В нея е готвила баба ми, дядо ми, майка ми и татко, както и аз самата. Баща ми правеше най-вкусните карначета за гръцката сузикакя в тази тавичка. Ако можеше да говори това парченце метал, щеше да ви разказва приказки от кухнята за каквито само една носталгична душа мечтае. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар