вторник, 30 юни 2015 г.

ПИЛЕ С МАСЛИНИ ПО ГРЪЦКИ




























ПИЛЕ С МАСЛИНИ ПО ГРЪЦКИ

Необходими продукти:


1 пиле около 1 кг. и 300 гр.
Около 400 гр. черни маслини почистени от костилките, но може и зелени (добре е да изберете сорт маслини, които обичате и вие да ги почистите от костилките непосредствено преди готвене, защото иначе губят от аромата си)
2 чаени чаши бяло вино
1 почистена глава чесън
2-3 стръка розмарин
1-2 стръка риган
Стрит черен пипер на вкус
Мляна морска сол на вкус ако е необходимо, тъй като маслините може да са солени.
Зехтин за готвене или бихте могли да замените със слънчогледово олио.
Брашно за овалване на пилето преди пържене.

Няколко резенчета лимон за вкус.








































































































Приготовление:


*Пилето се почиства добре и се нарязва на порции.
* В брашното за паниране се добавя сол и стрит черен пипер по ваша преценка.
* Подсушените порции пилешко месо се овалват в подготвената брашняна смес и се пържат в загретия зехтин до порозовяване от всички страни.
* Изпържените пилешки порции се подреждат в тавичка и се заливат с бялото вино, като между тях се пръсват маслините, скилидките чесън, а клончетата подправки се подпъхват тук-там. Резенчетата лимон се поставят най-отгоре.
* Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се поставя във фурната да се пече за около 35-40 минути на 200 градуса.
* Готовото пиле се разсипва на порции с част от маслините и лекичко се полива с мъничко от сгъстения сос. За по-добра естетика в чинията, може да добавите и свежо клонче розмарин, както и резенче лимон. Подходяща гарнитура са сварена натурална паста ( макарони ) или бял ориз.

Да ви е вкусно!


Рецептата се приготвяше повече в дома на леля ми, като тя обикновено я сервираше с арпа фиде ( макаронки с формата на оризови зрънца ),първо сварени, а после запържени в зехтин.























































Няма коментари:

Публикуване на коментар