вторник, 2 юни 2015 г.

ОРИЗ С ФЪСТЪЦИ, СТАФИДИ И СУХИ ЧЕРЕШИ
ОРИЗ С ФЪСТЪЦИ, СТАФИДИ И СУХИ ЧЕРЕШИ

 

Необходими продукти:


250 гр. ориз (перлен или от по-дребните сортове с кръгли зрънца)
100 гр. белени фъстъци (може да ползвате сурови, които ще оработите допълнително или може да замените с готово изпечени, това ще ви спести една стъпка по приготвянето на рецептата)
2 супени лъжици бели стафиди
1 супена лъжица сушени череши или вишни ( сушения плод трябва да е с кисела нишка, за да балансира сладостта от белите стафиди )
1 кубче пилешки бульон
3-4 супени лъжици слънчогледово олио
1-2 шушулчици кардамон

За декорация при поднасянето:


Зрънца нар
Ягоди
Кориандър
Цветчета от рапица

( Цялата декорация търпи промени според сезона и наличните ви продукти )

Приготовление:


*Суровите фъстъци се запържват до порозовяване в половината олио, след което се изваждат, за да се отцедят от излишната мазнина.
* Ориза се измива, докато водата която минава през него се избистри, след което се изцежда добре и се запържва в другата част от олиото до „изцъклянето” му, като се посолява с кубчето пилешки бульон и му се добавят сушените череши, стафидите и кардамона.
* В средна тенджерка ( 20-22 см. диаметър ) или друг дълбок съд с прави стени, който може да ползвате на котлон, изсипете първо фъстъците по цялото дъно, а после ориза, като го притиснете плътно върху тях и налейте вода колкото да покрие всичко не повече от 1 см. Покрийте с влажна кърпа непосредствено преди похлупака, като внимавате тя да няма стърчащи крайчета, за да не се допре до котлона и да се подпали, така ще запазите всичката пара при ориза.
* Гответе на слаб котлон ( на 2 степен ). След като забележите, че ориза е ”глътнал” почти всичката вода, намалете на 1 степен до крайното му сготвяне и го дръпнете от котлона, като го оставите за още половин час така похлупен.
* Отворете тенджерката, притиснете го лекичко към дъното и поставете по-голяма чиния вместо капак, обърнете го върху тази чиния, като внимавате да запазите целостта му. Гарнирайте с посочените за декорация продукти и поднесете на масата като общо блюдо.

Да ви е вкусно!


Предполагам, че начина на приготвяне и сервиране на този ориз ви е познат от ориенталската кухня. Това е така, защото съм ползвала точно тяхната техника, но съм се доверила на собствената си фантазия за съчетанието на продуктите, като тяхната комбинация е в доста широк диапазон от който може да се възползвате и вие.
Няма коментари:

Публикуване на коментар