вторник, 30 юни 2015 г.

ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ-МУСАКА




























ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ-МУСАКА


Необходими продукти:


Основен продукт- 12-14 броя средно големи зимни картофи, за предпочитане с жълто месо.
Необходим ви е инструмент за избушване на ябълки и круши, който не е с голям диаметър, като тези за пипер например или заменете с остър нож, чието острие е по-тънко и дълго (около 12 см.)

За пълнежа:


500 гр. мляно свинско месо от плешка
1 равна супена лъжица червен пипер
Около 20 стръкчета магданоз
На върха на чаена лъжица стрит черен пипер
Сол на вкус
1 стрък пресен лук
2 супени лъжици олио

За соса:


4-5 големи домата
1 чаена чаша вода
1 кафена чашка олио
Около 25-30 стръка магданоз (1 връзка)
Около 10 скилидки чесън

Сол на вкус
















































































Приготовление:


*Запържете мляното месо в олиото, заедно с наситнените пресен лук и магданоз, посолете на вкус и добавете черния и червен пипер. Разбърквайте всичко по време на пърженето. Щом сместа е готова, оставете я да изсине.
* Обелете картофите.
*С помоща на инсрумента за избушване или с ножа, отсранете средата им по дължина, като трябва да получите тунел, през който виждате от двете му страни. Разширете тунела във вътрешноста на картофа с дълбаещо дялкане, като се стараете да запазите отворите цели с размер не по-голям от  1 см., максимум до 1,5 см.
* Издълбаната среда се поръсва по дъното на таавичката в която ще готвите.
* С изстиналата плънка, плътно се напълват издълбаните картофи. Ако ви остане от пълнежа, разпръснете го по дъното на тавата за готвене, върху картофените среди.
* Подредете напълнените картофи върху хранителната подложка в тавата.
* Пригответе соса, като обелите доматите и ги настържете на едро ренде. Към тях сипете водичката и посолете на вкус. Накълцайте скилидките чесън на едри парченца и наситнете магданоза. Смесете ги с доматите и налейте олиото. Разбъркайте и залейте картофите със соса.
* Печете в умерена фурна на 200-220 градуса до готовност на картофите и сгъстяване на доматения сос.
*По ваше желание може да приготвите и характерната застройка за мусака, след като ястието е готово. Всичко е въпрос на вкус и желание.
* Сервирайте с наситнен магданоз и по желание лъжица кисело мляко.

Да ви е вкусно!


Тази идея да трансформирам така добре познатата ни мусака ми е старо хрумване, още когато най-големият ми син беше мъничък. Затова през годините съм я приготвяла много пъти с различни меса – телешко, свинско, пилешко, патешко, пуешко, все меса които си подхождат с картофите. Сменяла съм и подправките – чубрица, магданоз, копър, риган, мащерка, както и черен пипер, бахар лют или сладък, бял пипер... и така нататък. Правила съм със заливка, без заливка, с много доматен сос, с малко доматен сос, само с олио запечени...изобщо всякакви варианти. Този обаче, който днес ви споделих най-си го харесвам. И най-важното е, че все пак това си остава мусака, макар и да е под формата на пълнен  картоф!



Няма коментари:

Публикуване на коментар