понеделник, 1 юни 2015 г.

МЛАДИ КАРТОФИ ПЪЛНЕНИ СЪС ЗЕЛЕНИ ДЖАНКИ И ПРОЛЕТНИ ЗЕЛЕНИИ

МЛАДИ КАРТОФИ ПЪЛНЕНИ СЪС ЗЕЛЕНИ ДЖАНКИ И ПРОЛЕТНИ ЗЕЛЕНИИ

Необходими продукти:


7-8  млади картофа (по-големи)
1 китка магданоз (около 30 стръка)
1 китка копър (около 30 стръка)
1 китка гюзъм (джоджен-около10 стръка)
По 3-4 скилидки млад чесън за всеки картоф
По 2-3 зелени джанки за всеки картоф
3-4 стръка зелен лук
Сол на вкус

Олио около 1 кафена чашкаПриготовление:


*Измийте картофите без да ги белите. Отрежете капаче от едната широка страна на картофа. Издълбайте картофа на мястото, което отваря капачето, с помоща на лъжичка до наподобяването на картофена купичка с достатъчно място за пълнеж.
* Намажете картофите от вътре и от вънка , както и капачетата с олио и ги посолете. Оставете ги настрана и се захванете с плънката.
* Наситнете магданоза, копъра, джоджена и зеления лук. Размесете всичко, посолете и капнете малко олио.
* С направената плънка напълнете картофите, бучнете няколко зелени сливки, няколко скилидки чесън, похлупете с катрофените капачета и сложете напълнените картофи върху овкусените с малко сол и олио картофени стърготини от издълбаването им.
* Печете на 200 градуса до готовност.
* Сервирайте пълнените картофи топлички с част от стърготините и стръкче свежа зеленина (копър, магданоз, гюзъм). Много добре се съчетават с чаша студен айрян или бира.

Да ви е вкусно!


Това е една от любимите ми рецепти, които баба ми приготвяше специално за мен. Така съм запомнила тази рецепта, така ви я предлагам. Трябва да ви споделя, че докато си берях джанките и си мислех за милата ми баба, колко кротка, добра и красива беше тя, как се стараеше и на мравката път да прави, а какъв глас имаше само...като на славей...еххх...На гърба на малката горска къщица в която живееха с дядо имаше няколко сливи от които тя береше за разни рецепти, като зелена трушия от джанки, постни липови сарми,зелена бакла, жълт боб, сладка, компоти и всякакви нейни идеи. Както и от ароматния розов трендафил пред прозореца им. Правила е итересни съчетания от узрели джанки с цветни листенца от трендафила...ама много се отплеснах, стига толкова спомени! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар