неделя, 31 май 2015 г.

ПРОЛЕТНА, ПЪЛНЕНА РИБА СКУМРИЯ ВЪРХУ ЛЕГЛО ОТ СВЕЖИ БИЛКИ





























ПРОЛЕТНА, ПЪЛНЕНА РИБА СКУМРИЯ ВЪРХУ ЛЕГЛО ОТ СВЕЖИ БИЛКИ


Необходими продукти:


Средно голяма охладена скумрия (бройката си я определяте вие)
5-6 стръка копър за 1 риба
5-6 стръка магданоз за 1 скумрия
За всяка рибка по 1 листо левурда (див чесън) с което ще покриете скумрията

За леглото от свежи билки са ви необходими:

5-6 стръка пресен чесън
10-12 стръка зелен лук
1 китка магданоз (около 30 стръкчета)
1 китка копър (около 30 стръкчета)
1 голям ломон
Олио за наръсване
Мляна мoрска сол на вкус

2-3 супени лъжици светъл винен оцет (6%) + 1 равна супена лъжица захар разтворена в него
























































































































































































Приготовление:


*Скумрията се изчиства от глави, перки, вътрешности и се изплаква много добре със студена вода, след което се посолява от вътре и от вънка с 1-2 щипки сол.
* В коремчето на скумрията се пъхват целите стръкчета копър и магданоз, като само се свиват, за да се поберат без да стърчат излишно.
* Скумрията се капва с малко олио, което се разнася по цялата и повърхност, а после отгоре и  се залепва листото левурда.
* За ваше удобство, застелете тавичка с алуминиево фолио, след което нарежете свежите билки на едро и ги пръснете равномерно по дъното на съда. Върху тях нарежете лимона на шайби.
* Овкусете зеленото канапе с малко олио и сол.
* Сложете напълнената скумрия върху билките и лимоновите резенки.
* Залейте всичко с подсладения оцет и печете във фурната на 220 градуса до готовност на рибата.
* Сервирайте пълнената скумрия с малко от билките и лимона. Поднесете по желание с чаша охладено бяло вино или бира.

Да ви е вкусно!


От домашната ми кухня.































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар