вторник, 12 май 2015 г.

МАТОЧИНА ПЕСТО ИЛИ РАЗЯДКА С МАТОЧИНА





























МАТОЧИНА ПЕСТО ИЛИ РАЗЯДКА С МАТОЧИНА


Необходими продукти:
 

2 единични шепи листа  от свежа маточина
2-3 щипки сол
2 главички пресен чесън с размерите на орех и част от стеблата им
Ядките на 4-5 ореха
Около 100 гр. сирене
Около 100 мл шарлан (нерафинирано слънчогледово олио)

(Мерките са приблизителни и търпят промени според вашия вкус)


















































































































































































Приготовление:


*За приготвянето на пестото (разядката), може да ползвате блендер или хаванче (аз предпочитам хаванчето)
* Измийте листата на маточината и леко ги подсушете. Накъсайте ги и поставете в хаванчето.
* Добавете почистените скилидки чесън с част от стеблата, като ги накълцате с нож, за да улесните стриването им.
* Пуснете 2-3 щипки сол, които също ще спомогнат за по-лесното намачкване на пестото и разбира се ще го овкусят, но внимавайте да не прекалите.
* Надробете сиренето и го прибавете и него.
* Запечете за кратко почистените и начупени орехови ядки, колкото да си отпуснат аромата.
* Намачкайте продуктите и добавяйте по малко шарлан, докато получите желаната от вас гъстота.
* Препечете филийки и поднесете пестото с тях.


Да ви е вкусно!






































































































Основата на рецептата е от баба, която пускаше в хаванчето всякакви пролетни билки, задължително чесън, понякога орехи останали от зимата и смесваше всичко със сирене, като капваше и малко олио или дървено масло (зехтин). Стриваше всичко, препичаше филийки и намазваше тънко, тънко само за аромат. Правеше айрян в кана и всичко беше изключително вкусно. Баба наричаше тази вкуснотия „зелена мачканица”, като за нея беше важно да използва пролетните билки, за да ни даде повече здраве. Аз използвах само една билка-маточина, но докато стривах листата в хаванчето, осъзнах, че по тази технология и с подобна рецепта се прави песто  и за това дадох това име на рецептата. Много вкусно песто, ако искате може да си го кръстите и разядка от маточина, защото такъв апетит ни отвори, че като свърши преминахме на филийки, които натривах с чесън, капвах малко от шарлана и ръсих червен пипер.






















































Няма коментари:

Публикуване на коментар