неделя, 10 май 2015 г.

ГУЛАШ КЮФТЕ-ВИНЕН КЕБАП





























ГУЛАШ КЮФТЕ-ВИНЕН КЕБАП


Необходими продукти:


5-6 зимни картофа, по-добре с жълта среда
4 пакетчета готово овкусена кайма за готвене (всеки пакет е 250г - общо 1кг)
4-5 едри скилидки чесън
1 средно голяма глава кромид лук
2-3 дафинови листа
1/2 връзка магданоз (около 10-15 стръкчета)
1-2 стръкчета целина
1 чаена лъжичка с връх червен пипер на прах
Сол на вкус
3 супени лъжици гъста свинска маз + олио (4-5 суп. лъж.)
Отделно олио за пържене на кюфтетата
1 средно голям морков
3 люти зелени чушки
1 буркан печен червен пипер (380 гр.)
1 супена лъжица захар (400 гр.)
1 супена лъжица препълнена с брашно (за уплътняване на ястието)
1 кафена чашка бяло вино или ½ чаена
1 чаена чаша вода (може да ползвате и водна чаша)

2 супени лъжици доматена салца (гъсто пюре)































































































































Приготовление:


*  Подгответе си кръгли кюфтета, като от 1 пакетче, което е 250 гр, се правят 6 броя, така крайният резутат са 24 бройки кюфтета с прилична големина.
* Изпържете ги в малко олио, но не до пълна готовност, а колкото да се стегнат и запечатат, за да не се разпаднат при следващата част от готвенето.
* Отделете ги на страна, като ги извадите от тигана, за да не „глътнат”  излишна мазнина.
* Обелете картофите и ги нарежете на хапки.
* Почистете лука и скилидките чесън от люспите и ги нарежете на ситно.
* Направете същото и с моркова.
* Наситнете си целината и магданоза.
* Почистете лютите чушки от семенниците и дръжките, след което ги накълцайте на ситно.
* Нарежете изцедения и обелен пипер от буркан на груби ивички.
* Консервираните домати се белят, ако имат люспи, след което се изсипват в цедка и с лъжица се претриват, за да се отстранят семенцата им.
* Доматеното пюре се смесва с прецедените домати, червения пипер на прах и по-голямата част от водата.
* Във виното се добавя останалото количество вода и брашното, заедно със захарта се размиват до гладкост.
* В тенджера, достатъчно голяма, за да побере всички продукти се сипват лъжиците свинска маз и олио, като се загряват на среден котлон.
* Запържете заедно, лука, чесъна, моркова и картофите, докато променят леко цвета си.
* Залейте ги с доматения сок, водата и пуснете дафиновите листа.
* Добавете лютите чушки, червения пипер на  лентички и посолете. Разбъркайте.
* След 5 минути добавете кюфтетата и похлупете с капак.
* Ястието през цялото време се готви на слаб котлон, под похлупак.
* Когато картофите омекнат, се добавят пресните подправки – магданоза и целината.
* Ястието се уплътнява с брашнено – винената каша и се оставя да покъкри още 5-10 минутки.
* Сервирайте, като поръсите обилно с пресен наситнен магданоз и по желание стриете малко черен пипер.

Да ви е вкусно!
























































































































































Рецептата се получи в типично мой стил, да започна с едно ястие, което накрая се трансформира до неузнаваемост, но в същото време с добре познат вкус. Комбинацията от унгарски гулаш, нашенски винен кебап и желанието на момчетата ми, да има достатъчно сос за топене беше удовлетворен. Тъй като готвя за млади спортисти, подрастващ юноша и техния татко, както и за себе си, да не забравя и двете котешки момичета, рецептата може да ви се стори големичка, затова по ваше желание намалете продуктите наполовина, но ако имате апетита на семейството ми, ще си изядете всичко на едно хранене.



Всъщност, запознайте се с двете ми котки: Макси и Кари. Макси е десетгодишна късокосместа, оранжево-тигрова котка, а Кари е дългокосместа котка на 6 години с дребно-костенуркова украса.






















































Няма коментари:

Публикуване на коментар