вторник, 28 април 2015 г.

ПРОЛЕТНА БАНИЦА С КОПРИВА И ОРИЗ




























ПРОЛЕТНА БАНИЦА С КОПРИВА И ОРИЗ


Необходими продукти:


1 пакет кори за баница (400 гр.)
300 гр. прясна коприва
1 чаена чаша ориз
200 гр. сирене
4 яйца за плънката +1 за намазване повърхноста на баницата

Олио за намазване на корите
































































































































































































Приготовление:


*Намажете с малко олио правоъгълна тавичка.
* Подгответе копривата като я измиете добре, след което я пуснете за 2-3 минутки във вряща вода, а после я изплакнете със студена, след което отцедете и наситнете.
* Сварете ориза в подсолена вода, след което го изплакнете със студена вода и отцедете.
* Натрошете сиренето и разбийте яйцата.
* Смесете всички продукти (ориза и копривата трябва да са студени).
* Вземете 1 кора и я намажете до половината с олио, после я сгънете, така ще се омазни и другата и половина. Намажете я също така и отгоре, така както е сгъната. Прегъвайте корите по ширина.
* Върху всяка подготвена кора разнесете от готовата плънка и навийте на хлабаво руло.
* Поставете всяко руло едно до друго в тавичката.
* Намажете рулата с олио отгоре и по между тях, след което ги полейте с едното разбито яйце.
* Подгрейте предварително фурната на 220 градуса и печете до готовност.
* Готовата баница се покрива за 10 минутки с кърпа, за да омекне лекичко, а после се разрязва на парчета и се сервира с кисело мляко.

Да ви е вкусно!


Баба правеше тази баница, от нея я знам и разбира се корите сама си ги точеше, без яйца и сирене, само с коприва, малко ориз, ръсваше олио и солчица, но на мен така ми харесва повече. Макар, че зависи от настроението ми, понякога и аз избягвам блажната част и ако реша си точа и корите.











































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар