сряда, 25 март 2015 г.

СУПА ЕДРИ ТОПЧЕТА ОТ СВИНСКО МЛЯНО С ОРИЗ В БУЛЬОН БЕШАМЕЛ

























СУПА ЕДРИ ТОПЧЕТА ОТ СВИНСКО МЛЯНО С ОРИЗ В БУЛЬОН БЕШАМЕЛ


Необходими продукти:


За топчетата:

400гр. мляно свинско месо от плешка
5 супени лъжици едрозърнест ориз
1 наситнена  малка глава лук
1 малък морков настърган на ситно ренде
1 супена лъжица суха ронена чубрица
3 супени лъжици наситнен магданоз
3 щипки млян черен пипер
1 яйце + 1 белтък
Тъй като мляното месо е безсолно, по желание може да го посолите с 1 равна чаена лъжичка сол, но ако ползвате готова кайма, това не е необходимо.

За бешамеловия бульон:

2 л. и 200 мл. вода
1 кубче пилешки бульон
(водата и кубчето могат да се заменят с домашен пилешки буьон)
1 супена лъжица с връх брашно (тип 500)
1 жълтък
5 супени лъжици квасена сметана или заменете с кисело мляко с по-висока масленост
1 супена лъжица суха ронена чубрица
3 супени лъжици наситнен магданоз
1 голям морков настърган на ситно ренде
2 супени лъжици олио

5 супени лъжици натрошено фиде


























































































Приготовление:


*Възврете водата с кубчето бульон и настърганият морков.
* Пригответе топчетата, които са с размерите на орех, като смесите посочените продукти за целта.
*Добавете във врящата вода олиото, чубрицата, магданоза и подготвените едри топчета (които ще се надуят още малко, заради ориза в тях).
* Когато топчета се сварят добавете фидето.
* В купичка разбийте жълтъка с брашното и квасената сметана (киселото мляко) до гладка кашица.
* Към разбитата кашица започнете да добавяте по черпак от горещия бульон, като бъркане непрекъснато и пак добавяте бульон, до нейното стопляне и разреждане (дейстивието е необходим , както знаете, за да не се пресече яйцето).
* Накрая излейте на тънка струйка при непрекъснато бъркане, бешамела към основната супа, след което изключете котлона и отстранете тенджерката.
* Сервирайте супата топла, поръсена с малко наситнен магданоз.

Да ви е вкусно!


Традиционна рецепта, по скоро за тези, които обичат месото им да изпъква в чинията. Подправките са съобразени с вкуса на семейството ми, но вие винаги можете да ги замените според вашия вкус.

















































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар