вторник, 17 февруари 2015 г.

МЕСНО РУЛО С МНОГОСЛОЕН ПЪЛНЕЖ
























МЕСНО РУЛО С МНОГОСЛОЕН ПЪЛНЕЖ

Необходими продукти:


1 хубаво парче месо от свински бут без мазнини , някъде около 1 кг. и 500
гр.1 пакетче краве масло ( 125 гр. ) на стайна температура.
Повечко копър, може пресен, може и сушен. Ще ви трябва за смесв
ане с кравето масло и за овалване на цялото руло.
 Сол на вкус.
Предпочитана от вас горчица с която ще покриете цялото руло.
6-7 яйца за омлет на фурна.
Около 1 шепа наситнен магданоз, според вкуса ви, ако искате може и да не слагате. Тази зеления ще ви трябва за приготвянето на омлет.
Тънко нарязани парчета шунка, не определям количество, защото може да предпочете от малките колбаси или  като мен от широките, за  улеснение по подреждането на рулото.
Кашкавал, някъде около 300 гр.
Около  1 кг. пресни гъби печурки.

За соса:

 1 и ½ супени лъжици брашно , около 100 мл. вода, тъй като рулото при печене отделя течност приблизително 300 мл., която ще използвате при направата на соса. Според вкуса си овкусете с част от гъбено кубче бульон или само със сол.

1 парче канап или памучна връв около метър за увиване и стягане на рулото.

За сервиране: 


Ленти свежа краставица и Картофено пюре - Сварете 7-8 средно големи картофа с люспите в подсолена вода. Готовите картофи се обелват и намачкват с вилица /не се пасират, защото стават като тапетно лепило/ . Към тях се добавя бучица краве масло и се разреждат с натурална сметана и част от водата в която са врели, до желаната от вас консистенция, като през цялото време картофите трябва да са по-топли, за да се разтвори маслото, а сметаната да попие в тях.

















































































































































































Приготовление:


*Ако имате възможност помолете в месарницата да ви подготвят парчето месо за направата на руло, но ако го извършвате вие това действие е необходимо да знаете, че ви трябва остър нож, за предпочитане с дълго острие. Така подхващате парчето месо от широката страна и започвате да режете, като се стараете да не го разръфате, а следвате само една дебелина от около 1 см. И така при внимателно рязане и разтваряне на парчето месо, накрая трябва да получите почти правоъгълник, но не се кахърете ако резултата е различен и формата е странна, пак ще си направите рулото.
* Поставете подготвеното парче месо с разрязаната страна към вас и начукайте с чукче за месо, а после  нанесете почти всичкото краве масло смесено с обилно количество наситнен копър и сол по ваш вкус, като си оставите 1 супена лъжица за гъбите.























* Пригответе следващия ред, който е омлет на фурна. За омлета разбийте яйцата и смесете с наситнения магданоз и 1 щипка сол. Застелете с хартия за печене ако имате правоъгълна тава долу-горе колкото парчето разтворено месо( ако нямате не е проблем ползвайте с каквато разполагате ). Излейте в тавата разбитите яйца с магданоза и разнесете по цялото дъното. Изпечете омлета в предварително загрята фурна на 200 градуса, като поставите тавата по-близо до пода, на най-ниската решетка. Внимавайте да не го изгорите, защото се пече сравнително бързо. Готовия омлет се отделя от хартията за печене и както е приятно топъл се поставя върху парчето месо, което вече е намазано с маслото. Така омлета поема веднага от аромата на копъровото масло.
























* Върху омлета настържете на едро ренде повечко кашкавал, но си заделете около 100 гр. за още една стъпка.























* Покрийте кашкаваления ред с плътно подредени фино нарязани резени шунка.
























* За следващата стъпка е необходимо да изчеткате гъбите от песъчинки ( не ги мийте )и да ги нарежете на средно големи резени, които задушете с копър и сол на вкус с лъжичка  от овкусеното краве масло. Щом гъбите поомекнат и отделят водата си, ги прецедете и запазете сока им за направата на соса, който ще поднесете при сервиране, както и мъничко от самите тях, също са соса. Останалите гъби изсипете в единия край на месното руло, и ги оставете на купчинка, издължена само по тясната му страна.
























* Върху гъбите настържете останалия кашкавал пак така на купчинка.
























* Навийте подготвеното парче месо на руло, като започнете да навивате стегнато от страната с гъбите, които покривате добре и продължите да навивате до край.
* С канапчето усучете рулото няколко пъти, за да остане стегнато максимално и го фиксирайте да не се отпуска.






















* Така подготвеното руло намажете с горчица, а после обилно оваляйте в наситнен копър ( желателно сушен, но не е грешно и да е пресен, просто сушения покрива по-добре повърхността. )
.






















* Поставете рулото в  хартия за печене, поръсете го с тънка струйка олио и го завийте. Така завито го поставете в алуминиево фолио и пак завийте.























* Изпечете на силна фурна ( 250 градуса ), която включвате от момента на поставянето на тавата в нея и печете за около 30 минути така, а после разтворете фолиото, хартията за печене и съберете отделилия се бульон. Бульона прибавете към гъбения сос, а рулото допечете открито.























* Готовото руло се оставя да отпочине след печенето и така се нарязва на шайби, като предварително се отстранява канапа от него.
* Докато месото отпочива си пригответе соса за сервирането. Измерете отделилите се течности и ако е необходимо добавете малко вода. Общото количество трябва да е около 400 мл. затоплете на среден котлон, като преди това сте разтворили брашното в част от течността. Щом бульона се сгорещи, добавете при непрекъснато бъркане брашняната кашица до сгъстяване на соса и заделените гъбки. Овкусете го с натрошено гъбено бульонче или малко солчица.























* Поднесете парче руло, полято с малко сос и довършете порцията с ленти от краставица, върху които разположете топка картофено пюре. Освежете с наситнен копър.

Да ви е вкусно!


Обичам да правя разни рула, сладки, солени, кисели, плодови и какви ли не... Всеки път ги разнообразявам с различна идея, според настроението си и наличните ми продукти. Това руло е точно такова. Изобщо нямах идея какво ще приготвя точно в него момент. Понякога започвам с една идея да готвя, а накрая завършвам с нещо неочакванно различно. Обикновено когато ми се зададе въпрос какво е менюто, не мога да отговоря и за това съм забранила да ме питат. Все така се случва, че влизам в магазина да пазарувам с една идея, докато се разхождам край щандовете, започвам да готвя мисленно  и всичко се променя в друга идея, излизам от магазина с поредната променена идея, а накрая се прибирам пак с друга идея. А като започна самото готвене идеята отново е друга и както вече може би очаквате, резултата накрая се трансформира в крайната идея, която изобщо няма нищо общо с предните. Кажете ми как да дам точен отговор като и аз самата не го зная? Но зная едно, че това руло беше много вкусно!































































































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар