сряда, 28 януари 2015 г.

ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ, СУШЕНИ ПИПЕРКИ И ПРАХ ОТ ПИКАНТНИ ФЪСТЪЦИ

























ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ, СУШЕНИ ПИПЕРКИ И ПРАХ ОТ ПИКАНТНИ ФЪСТЪЦИ



Необходими продукти:


800 гр. брашно ( тип 400, но може да замените с тип 500 )
1 яйце за тестото + още 1 за намазване на питките
1 супена равна лъжица захар
½ супена лъжица сол
1 пакетче суха мая  (10 гр. или заменете с  20 гр. жива мая )
200 мл. хладко до топло прясно пълномаслено мляко
150 мл. хладка вода
1 кафена чашка зехтин или може да замените с олио
1 супена лъжица с връх меко краве масло

За пълнежа:

Равни части краве сирене и извара, като общото количество е около 200 гр., но все пак вие си преценете  дали искате само да загатнете пълнежа или да преобладава.
Сушен натрошен пипер, който смесвате по вкус със сиренето и изварата.
Добре стрити на прах пикантни зелени фъстъци ( бирени, уасаби фъстъци ) и шам фъстък 






























































































































































































































Приготовление:


* В съда в който ще месите разтворете маята със захарта в малко от топлото мляко и оставете да шупне.
* Към вече шупналата мая добавете останалото мляко, водата, разбито едното яйце, зехтина с кравето масло и разбъркайте.
* Пресейте брашното заедно със солта и го смесете с всичко останало докато се получи гладко тесто.
* Оставете тестото да втаса докато си удвои обема.
* От втасалото тесто откъсвайте топчета с размерите на голямо кокоше яйце, а към всяко голямо парче по едно малко топче с размерите на орех.
* Разточете голямото топче на плоска питка с дебелина около 3 мм.
* Нанесете равномерно от сместа за плънката върху цялата разточена повърхност.
* Сложете малкото топченце тесто в средата на разточеното и овкусено тесто.
* Срежете на кръст разточеното тесто, като започнете до топчето, което пази средата цяла.
* С едната срязана четвъртинка загърнете топчето в среда, но все пак трябва то да се вижда, а после загърнете срещуположната четвъртинка пак около топчето, което продължава да се вижда.
* После се загръща третата чевъртинка, а накрая четвъртата и последна.
* Така направената питка трябва да е добила форма на розичка.
* Намажете питките с разбито яйце и поръсете само топчето в средата с прах от стритите зелени фъстъци.
* Загрейте фурната до 250 градуса и поставете метална купичка с вода,която постоянно ще овлажнява въздуха по време на печенето и печете питките до тяхната готовност.
* Готовите питки може да поднесете като самостоятелна закуска, като добавка към основното меню или просто да послужат за основа на някои разядки.

Да ви е вкусно!


Комбинацията на питките е по мой вкус, но  ако на вас не ви допада този вариант, променете си съчетанието по ваш вкус.



















































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар