петък, 19 декември 2014 г.

ДРЕБНИ СЛАДКИ - КИФЛИЧКИ СЪС СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И ОРЕХИ, ПОРЪСЕНИ СЪС СУСАМ

























ДРЕБНИ СЛАДКИ - КИФЛИЧКИ СЪС СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ И ОРЕХИ, ПОРЪСЕНИ СЪС СУСАМ


Необходими продукти:


За 128 броя сладки:

4 чаени чаши пресято брашно ( тип 500 )
½ чаена чаша разтопена свинска маз
1 чаена чаша хладко до топло прясно, пълномаслено мляко
1 яйце
1 кубче мая (40 гр.)
2 супени лъжици захар с връх
½ чаена лъжичка сол

За плънката:

Сладко от сливи и орехови сурови ядки.

За поръсване и намазване:

1 яйце се разбива и се маже с него върху подготвените кифлички за печене.

Бял сусам за поръсване на намазаните кифлички преди да се изпекат.




















































































































































































































































Приготовление:


*Смесете маята със захарта, прясното мляко, разбитото яйце и малко брашно, колкото да стане рядка кашица. Покрийте съда и оставете маята да шупне.
* В съда в който ще омесите тестото за сладките, пресипете втасалата мая и към нея добавете разтопената свинска маз и пресятото брашно със солта.
* Омесете средно меко тесто и го оставете да втаса.
* Втасалото тесто разделете на 16 топки.
* Разточете всяка топка на кора с дебелина около 0,2 см
* Разрежете всяка разточена кора на 8 радиални парчета.
* Поставете малко от сладкото и няколко натрошени орехови ядки в основата на всяко триъгълно парче и навийте на руло към върха му, като притискате краищата, за да не изтече плънката по време на печенето.
* Подредете кифличките в тава, застлана с хартия за печене, намажете ги с разбито яйце, след което ги поръсете със сусамови семена.
* Изпечете ги в предварително затоплена фурна на 200 градуса до лекото им порозовяване.

Да ви е вкусно!


Рецептата е от съседката ми - баба Магда. Докато ми я преписваше от нейния тефтер, сподели, че я има от 1963 година.












































































































































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар