петък, 5 декември 2014 г.

СРЕДИЗЕМНОМОРСКА САЛАТА
СРЕДИЗЕМНОМОРСКА САЛАТА


Необходими продукти:


5 броя замразени пипала октопод
5 броя замразени големи туби калмари
200 гр. замразени коктейлни скариди
100 гр. замразени ролца от раци
100 гр. печени солени ядки кашу
1 чаена лъжичка изкуствен хайвер от водорасли
1 чаена лъжичка дребни каперси
Наситнен пресен копър по вкус
Наситнен пресен магданоз по вкус
2-3 перца от зелен лук

За овкусяване на салатата:

Зехтин,балсамов оцет, прясно изцеден лимонов сок, стрит черен пипер, стрита морска сол или съвсем мъничко рибен сос

За обработка на октоподните пипала:

½ чаена чаша бяло вино
½ чаена чаша вода
1 глава червен лук

1 коркова тапа (евентуално от бутилката бяло вино) (Следвала съм този съвет, въпреки, че ми изглеждаше странно, но твърдят, че е необходима, за да окрехкоти октоподните пипала. Не съм сигурна, че това е точно така, но прецених, че няма да навреди на храната.)

Приготовление:


*Всички замразени продукти се оставят да се размразят на стайна температура и чак тогава се обработват.
* Скаридите се почистват от черната нишка, която преминава по цялата им дължина и се изплакват със студена вода.
* Калмарите се проверяват дали не е останало нещо непочистено по тях и също се изплакват със студена вода, след което се нарязват на шайби с желаната от вас дебелина.
* Пипалата на октопода се одират и се сваряват в бялото вино, водата, червения лук и корковата тапа. За по-голяма крехкост на пипалата е необходимо предварително да ги начукате с чукче за месо. За да останат приятно крехки и сварени, пипалата се варят около 10 минути и честичко се проверяват с виличка, дали са крехки ( вилицата трябва да ги пробожда без съпротивление ). Това време е достатъчно да поемат аромата на бялото вино и да са чудесни за консумация. Готовите пипала се нарязват на средни хапки или както на вас ви харесва.
* Ролцата от раци се нарязват също на хапки.
* Подготвените морски дарове се запържват в зехтин  за кратко с каперсите, а после се добавя 1 черпак от течността в която е врял октопода и се задушават за около минутка.
* Сервирайте салатата в отделни чинии, като добавите кашуто, наситнените- копър, магданоз, перца зелен лук, поръсете зрънцата хайвер и подправете с предварително подготвения дресинг от зехтин, лимонов сок, черен пипер, морска сол и малко рибен сос.

Да ви е вкусно!


Рецептата е импровизация, но как се обработва октопод научих случайно докато една лятна сутрин си пиехме кафето с приятели. Човекът, включил се спонтанно в разговора ни, имаше интересни идеи за морските продукти и ни даде ценни напътствия относно октопода, едно от които беше за корковата тапа, тогава и други се включиха в разговора, твърдейки, че и те са чували за тази тънкост. Реших да опитам след като прецених, че корка няма да навреди. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар