понеделник, 29 декември 2014 г.

СОЛЕНКИ ПО СЪСЕДСКИ ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА
































СОЛЕНКИ ПО СЪСЕДСКИ ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА


Необходими продукти:

 

    4    чаени чаши брашно (тип 500)
    1   кофичка кисело мляко – 400 гр
    1   чаена чаша едро настърган кашкавал „Витоша”
    1 и ½ чаена чаша бяло саламурено сирене едро натрошено
    2   пакетчета краве масло – 250гр.
    1 чаена лъжичка сода бикарбонат
    2    жълтъка

За намазване на соленките:

1 яйце + 1 супена лъжица олио

по 1 щипка на всяка соленка се поръсва ситно настърган кашкавал





































































































































































Приготовление:


*В по-голяма купа пресяваме брашното.
* Добавяме настърганите на едро ренде кашкавал и сирене, а после разбъркваме.
* Изсипваме киселото мляко със содата и пак разбъркваме.
* Прибавяме двата жълтъка. Смесваме и тях със сместа.
* Накрая тестото се меси с полуразтопеното масло до меко лепнещо тесто.
* Соленото тесто се оставя за 2-3 часа в хладилник, за да се „понамести”.
* От готовото тесто се късат парченца с размерите на кокоше яйце и се овалват в брашното.
* Ако желаете може да изберете форми за соленките по ваше осмотрение, но на мене най-много ми харесва да ги разточа в кръг, който се нарязва на равни радиални части, а всяка част се навива от основата към върха.
* Така се получават соленки с формата на мини кроасанчета.
* Навитите соленки се намазват с разбитото яйце и олиото, а после се поръсват с по 1 щипка ситно настърган кашкавал.
* Печем в предварително загрята фурна на 200°C до готовност.

Да ви е вкусно!


По това време на годината в нашия вход замирисва на сладки, соленки и разни зимни гозби. Понякога се засичаме със съседите и след стандартните въпроси за здравето и децата, обикновено следва размяна на някоя рецепта в движение. Така се бях сдобила преди години и аз с тази рецепта, а името си дойде от само себе си „Соленки по съседски”.

































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар