петък, 19 декември 2014 г.

ПЪЛНЕН ШАРАН С ДОБАВКА ОТ ДЮЛИ, МАНДАРИНИ, КАШУ И ЧИЛИ

























ПЪЛНЕН ШАРАН  С ДОБАВКА ОТ ДЮЛИ, МАНДАРИНИ,  КАШУ И ЧИЛИ


Необходими продукти:


1 брой шаран с тегло около 1 и ½ кг.

За пълнежа:


Ако шарана има хайвер, той става част от плънката.
1 средно голяма глава червен лук, почистена и наситнена
1 средно голям морков, почистен и нарязан на дребни кубчета
100 гр. сурови, орехови накълцани ядки
1 връзка магданоз, около 20 стръка , наситнени
100 гр. бели стафиди
Стрит черен пипер на вкус
Стрита морска сол на вкус
3-4 супени лъжици олио за пържене на плънката
Сока от 3 мандарини

За добавката:


1-2 супени лъжици готов чили сос
3-4 щипки стрита морска сол
1 супена лъжица захар
2-3 супени лъжици олио
1 голяма дюля, нарязана на дребни кубчета с кората
200 гр. сурово кашу
8 мандаринки, обелени и разделени на резенчета


Всичко за добавката се смесва.




























































































































































Приготовление:


*Шарана се почиства от люспите и вътрешностите, като главата се запазва. Ако има хайвер, той се заделя за пълнежа.
* Рибата се посолява  лекичко от вън и от вътре.
* Запържете продуктите посочени за пълнежа и накрая добавете мандариновия сок и хайвера. Готовата плънка оставете да изстине.
* Напълнете плътно коремната кухина на шарана с готовия пълнеж  и по желание зашийте рибата или я забодете с клечки за зъби, колкото да не се изсипе плънката.
* Натрийте шарана с олио и посипете смесените добавки ( кашу, мандарини, дюля, чили...)около рибата. По желание може да го украсите отгоре с няколко резенчета мандарина.
* Изпечете рибата в умерена фурна на 200 градуса до пълната и готовност.
* По време на печенето дюлята се стапя, кашуто набъбва, мандарините си пускат сока, а чилито  придава пикантен нюанс. Така всичко се обединява в едно чудесно допълнение към прекрасно запечения шаран.
* Сервирайте в цяло плато върху салатни листа и декорирайте с мандаринови резенчета.

Да ви е вкусно!


Рецептата е традиционна, аз само добавих от себе си малко мандарини, кашу, дюля и чили. Идеално допълват пълнения шаран. По този начин получих своята семейна рецепта.





































































































































И пържен шаран на шайби, паниран в брашно, а другата чиния е с пържен лефер пак паниран в брашно.













































Това беше част от Никулденската трапеза, която ще запомня с огромна тъга и това беше последния път, когато споделих със свекърва ми какво меню съм определила за празника, тя много ми се радваше и ме подкрепяше във всичко. Говорихме си дълго и си давахме идеи за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. След 26 години брак със сина и, тя все още се обръщаше към мен с думата "булка". На Никулден ми даде много съвети, каквито само една добра свекърва може да даде на снаха си, за пореден път ми продиктува няколко рецепти за сладки, соленки и ястия, като наблегна на ордьоврите, които винаги са били неин специалитет, но това беше за последен път. След нея останаха спомените и много тъга...



Няма коментари:

Публикуване на коментар