вторник, 2 декември 2014 г.

БЪРЗО МАРИНОВАНА ДЕЛИКАТЕСНА СКУМРИЯ































БЪРЗО МАРИНОВАНА ДЕЛИКАТЕСНА СКУМРИЯ


Необходими продукти:


5 големи, тлъсти скумрии, добре почистени от глави, вътрешности и опашни перки
Смляна морска сол по вкус
Зърна черен пипер по вкус
Зърна бахар по вкус
3-4 листа дафинов лист
Няколко стръкчета пресен копър
Няколко стръкчета пресен магданоз
Олио за обилно наръсване на рибата

Балсамов оцет +1 супена лъжица захар, разтворена в него (ако маринатата после ви е много кисела, може да добавите още мъничко захар). Количеството е колкото да покрие подготвената риба за печене. (Аз използвах  моя домашно приготвен оцет от вишни)






















































































































Приготовление:


*Подготвената риба се нарязва на дебели шайби с размер около 3 см, които  се подреждат в тава.
* Подредената риба се посолява по ваш вкус, а подправките се подпъхват тук-там измежду шайбите.
* Поръсете щедро с олио, но оставете достатъчно място и за оцета, който трябва да преобладава.
* Добре е да ползвате балсамов оцет, защото е по-ароматен от обикновенния, но ако не разполагате, то тогава заменете с винен 6% и добавете 1и ½ супени лъжици захар.
* Печете скумрията на 200 градуса, докато течноста почти  изври, но рибите трябва да потъмнеят и месото им да се стегне от маринатата.
* Оставете готовата риба да се охлади и чак тогава сервирайте, като я подредите в общо плато и посипете малко от подправките отгоре.


Да ви е вкусно!


От рецептите на леля ми.



















































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар