неделя, 30 ноември 2014 г.

ВАТРУШКИ ИЛИ МАЛКИ ПИТКИ С ОТКРИТ ПЪЛНЕЖ ОТ ЯЙЦЕ И СИРЕНЕ
ВАТРУШКИ ИЛИ МАЛКИ ПИТКИ С ОТКРИТ ПЪЛНЕЖ ОТ ЯЙЦЕ И СИРЕНЕ


Необходими продукти:


За питките:


1 кг. брашно ( тип 500 )
200 мл. Хладка до топла вода
200 мл. Хладко до топло прясно мляко с по-висока масленост
50 мл. Зехтин
50 мл. Разтопено краве масло
20 гр. жива мая ( кубчето обикновено е 40 гр. )
2 супени лъжици с връх захар
1 чаена лъжици с връх сол

За намазване на подготвените ватрушки – 1 разбито яйце.

За пълнежа:Около 400 гр. натрошено, бяло, сламурено сирене се смесва с 4 разбити яйца.Приготовление:*Затоплете съвсем леко прясното мляко заедно със водата зехтина и кравето масло, докато течностите се пречупят и станат приятно хладки, но не горещи, защото иначе ще ви съсипят маята и питките няма да бухнат.
* Пресейте брашното заедно със солта и ги оставете на страна да са ви готови за работа.
* Разбъркайте маята заедно със захарта и налейте около кафена чашка от топлата смес с вода, млако, масло и зехтих. Добавете и 1 лъжичка от брашното. Разбъркайте и оставете съдчето покрито, за да шупне маята.
* Когато маята се е увеличила и разпенила ( шупнала, втасала ) е готова за работа.
* В голям съд в който ще месите сипете всичката течност, готовата мая, разбъркайте и добавете почти всичкото брашно, като си оставите около шепичка за доизмесване.
* Започнете да месите. В началото тестото ще лепне, но в процес на месене ще става по-гладко и с по-равна структура. От време на време, може да "посолявате" тестото с още брашно, докато то спре да лепне. Тогава го покрийте и оставете в топличко помещение да втасва.
* Втасалото тесто трябва да е увеличило до два или три пъти обема си, тогава е готово за работа.
* Разделете го на  топки с размерите на детско юмруче.
* Постелете хартия за печене в голямата тава на фурната и подредете топчетата на разстояние едно от друго, защото при печенето ще увеличават обема си до 2-3 пъти и да има на къде да "порастнат".
* Вземете чаша със столче или друг подходящ предмет с който натискайте топчетата по средата, докато хлътнат и образуват ямка подходяща за пълнежа.
* Напълнете ватрушките с подготвения пълнеж, намажете ги с разбитото яйце и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност.

Да ви е вкусно!


Рецептата ми е от същата украинка, която ми подари много рецепти на нейното семейство, за съжаление вече не е в нашата родина, за да мога да и благодаря. Показвала съм Пампушките с чесън и билки, пак от нея. Изменила съм състава на тестото по мой си вкус, но съм следвала идеята за пълнежа и визията на тези питки. Така и не направих нови снимки, за това ви показвам миналогодишните си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар