петък, 28 ноември 2014 г.

ПАЕЛЯ С МОРСКИ ДАРОВЕ
































ПАЕЛЯ С МОРСКИ ДАРОВЕ


Необходими продукти:


300 гр. едрозърнест ориз + вода според инструкциите на оризовия пакет
Морски дарове по вкус - цели скариди малки и големи, белени коктейлни, черни миди, раци (при мен речни, предварително попарени), бяла риба (почистена и нарязана на дребни хапки), може и калмари (които забравих да сложа) .
Около 150 гр. бяло пилешко месо нарязано на малки хапки
Няколко шушулки зелен боб ( около  5-7)
До 100 гр.грахови зрънца от консерва
1 малка до средно голяма червена пиперка нарязана на дребни ивички
1 малка почистена и наситнена глава кромид лук
Щипка шафран
Щипка- две черен пипер
Щипка чили
Щипка-две пушен пипер
Сол на вкус (мляна морска)
Олио за готвене (около ½ кафена чашка)

Няколко капки лимонов сок до чаена лъжичка, за да освежи ориза.



















































































































































Приготовление:


*Запържете в олиото наситнения лук, ивичките червен пипер, граха и бобените шушулки.
* Добавете пилешкото месо и рибата, само колкото да побелеят.
* В купа налейте водата с която ще готвите и накиснете шафрана да започне да си пуска цвета.
* Измийте добре ориза докато спре да излиза бяла вода и го добавете да се запържи при зеленчуците, пилето и рибата.
* Прехвърлете в широка и плитка тава, разнесете равномерно всичко, подредете скаридите, мидите, калмарите и залейте с водата в която шафрана си е пуснал цвета, като добавите и останалите подправки със солта.
* Печете паелята на ниски градуси до готовност ( докато ориза ‘’изпие’’ всичката течност.)
* Сервирайте тавата в средата на масата и разсипете пред хранещите се.

Да ви е вкусно!


Рецептата ми е малко ала фантазе, но пък е доста вкусна! В книгите, в които четох за чужда кухня, използват специален съд за паеля и характерна подправка за това, но аз нямам тези екстри. Всъщност това си е ориз с морски дарове, а всеки може да смени продуктите с меса или зеленчуци. Въпрос на вкус. 





























































Няма коментари:

Публикуване на коментар