неделя, 30 ноември 2014 г.

КЕФАЛ НА ФУРНА
































КЕФАЛ НА ФУРНА


Необходими продукти:


Риба кефал, добре изчистена от вътрешности и люспи.
Домат на резени или шайби
Лимон на резени или шайби
Стар кромид лук на резени или шайби
Млад зелен лук – наситнен
Смляна морска сол на вкус
Стрит черен пипер на вкус
Малко смлени орехови ядки
Пресен копър ( може и сух )
1 кафена чашка бяло десертно вино

Олио или зехтин за поръсване на ястието





















































































































Приготовление:


*Добре почистения кефал се подсушава с кухненска салфетка ( кърпа ), а после се натрива с малко сол и черен пипер на вкус, от вътре и от вън.
* В коремната кухина се поставят 1-2 стръкчета пресен копър и резенче лимон.
* Подрежда се в тава и върху него се разполагат доматите, лука пресния и стария, лимоните и се посипват смлените орехови ядки.
* В единия край на тавичката се налива виното, за да не отмива подправките от рибата.
* Всичко се поръсва с малко олио или зехтин.
* Пече се до готовност на 220 градуса, като тавата се поставя в студена фурна и така се пускат градусите.
* Готовият кефал се поръсва обилно с прясно наситнен копър още докато е горещ, за да му придаде още по-апетитен вид, но най вече, за да може копъра да засили аромата на блюдото.
* Сервирайте в средата на масата и разсипете по 1 риба на човек с малко зеленчуци и няколко лъжички от соса, който се е образувал по  време на печенето. Чудесно допълнение  би било чаша добре охладено, леко, бяло вино.

Да ви е вкусно!


От моята кухня.


























































































Няма коментари:

Публикуване на коментар