неделя, 30 ноември 2014 г.

КОКОСОВО-ШАФРАНОВ ОРИЗ СЪС СКАРИДИ































КОКОСОВО-ШАФРАНОВ ОРИЗ СЪС СКАРИДИ


Необходими продукти:


1 чаена чаша едрозърнест ориз
1 кокосов орех
1 чаена чаша цели скариди от черноморските, но може да замените със замразени от внос
1/2 авокадо
Кокосова сметана малка кутийка от 200 мл.
1 щипка шафран
Смляна морска сол на вкус
1 люта чушка

Кокосово масло за готвене или заменете с олио













































































































































































































Приготовление:


* Отделете течноста, а после разчупете кокосовия орех.
* Нарежете много тънки и деликатни стърготини от кокосовата ядка, като количество някъде около 1 кафена чашка.
* Почистеният и измит ориз се запържва в съвсем малко кокосово масло заедно с кокосовите стружки и лютата чушка.
*Ако скаридите са пресни ги задушете под капак без течност, до тяхното порозовяване, само с щипка сол,а после ги обелете като оставите опашката. Ако са замразени оставе ги на стайна температура и тогава ги почистете.
* Измерете количеството отделена кокосова вода и добавете от кокосовата сметана. Течноста, трябва да е съобразена с инструкциите на оризовия пакет, който сте избрали.
* Пуснете щипката шафран в течноста, за да отдели своя вкус и цвят.
* Посолете на вкус и добавете скаридите, заедно с резенчетата почистено авокадо.
* Гответе на слаб котлон до абсорбирането на течноста и сваряването на ориза.
* Моят кокос се беше счупил на 2 части и ги използвах като купички, като сервирах в тях, но при липса на такива може да поднесете и в красиви чаши, купички или да оформите порцийка в плитка чинийка като пред  ястие.
* Леко бяло вино е чудесно допълнение.

Да ви е вкусно!


Рецептичката ми престоя много време в забвение, но най-после и дойде реда. Би била една интересна част от Никулденската трапеза. Сещам се, че докато се чудех, дали хрумналата ми комбинация ще е успешна, от опитване бях вкусила солидна част още готвейки я и хубавичко си изгорих езика, но така обичам морски дарове и кокос, че не издържах на изкушението да бръкна в димящия тиган. За тези, които обичат кокосовия вкус, ще добавя, че шафрана и лютата чушка му позволиха да изпъкне още повече, а авокадото уплътни всичко с маслената си структура и накрая скаридките се вплитат идеално в рецептата.





























































































Няма коментари:

Публикуване на коментар