петък, 14 ноември 2014 г.

ХЛЯБ ДИПЛА С ПЪЛНЕЖ ОТ МЛЯНО МЕСО И ПОСИПАН С ДОМАТЕНА САЛАТКА
































ХЛЯБ ДИПЛА С ПЪЛНЕЖ ОТ МЛЯНО МЕСО И ПОСИПАН С ДОМАТЕНА САЛАТКА


Необходими продукти:


За тестото:


500 гр. Брашно ( тип 500 )
½  пакетче суха мая ( цялото пакетче е 7 гр.- разделете го на око )
1 кафена лъжичка захар
1 кафена лъжичка сол
 1 чаена лъжичка олио
250 мл хладка вода
( може да замените с готово тесто )

За пълнежа:


250 гр. мляно свинско месо ( или заменете с готова кайма )
сол на вкус
стрит черен пипер на вкус
стрит червен пипер на вкус
ронена чубрица на вкус
( или използвайте готова подправка за месо )

За доматената салатка:


1 голям домат ( почистен от дръжката, обелен  и нарязан на едри полумесеци )
1 средно голяма глава червен лук  ( почистен от люспите, мустаците и нарязан на средно големи полумесеци )
малко наситнен магданоз по вкус
салатката може да се посоли, но аз я овкусих със соев сос
по желание може да се добавят мариновани жълтъци в соев сос, на човек по 1 брой

( отделят се само жълтъците на яйцата и се мариноват в соев сос на много слаб котлон, до сваряването им )











































































































































































Приготовление:


*От посочените продукти се омесва меко тесто, което се разделя на две части и всяка част се разточва на тънка кора ( около 2-3 мл. ) по-голяма от тавата в която ще печете.
* Мляното месо се овкусява с избраните от вас подправки и се нанася върху едната разточена кора като го разпределите равномерно по цялата и повърхност.
* С другата кора се покрива първата и се разточват още малко, за да се разнесе мляното месо по между им още по-добре.
* Готовите кори се наместват в тава с хартия за печене, като се надиплят . ( Така хляба получи името си. )
* Диплата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
* Готовият хляб се оставя да изстине и се посипва с приготвената предварително доматена салатка.
*  Поднесете го в средата на масата, за да може всеки да си къса коматчета от него. Вие ще си прецените с какво да го допълните като ястие, супа или да го консумирате само така.

Да ви е вкусно!


Идеята за този хляб Дипла е от личната ми кухня ,рецептата се роди спонтанно, защото количеството тесто , което меся у дома обикновенно е около 3 кг, за да ми стигне да приготвям закуски, хляб за обяд, за вечеря и да си правя експерименти като този с Диплата. Много сполучлива рецепта на която си се радвам, защото моите мъже ме караха да я приготвям няколко дена подред, което си беше чист гастрономичен комплимент. Изчислих колко продукти са ми нужни за една стандартна кръгла тава, за да ви предложа рецептата си в подходяща доза. Дано и на вас ви хареса така, както и на моите мъже!
















































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар