четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Царевична супичка в глинено гърне
































Царевична супичка в глинено гърне


Необходими продукти:


Необходимо ви е глинено гърне, но ако нямате ползвайте си тенджерката. 

За супичката:

около 3 л. вода
3 царевички нарязани на шайби и почистени от шумата
4 супени лъжици с връх фино царевично брашно
1 супена лъжица краве масло от бучка 
1 равна супена лъжица от подправката вегета или заместете със сол на вкус
200 мл. натурална сметана за готвене

За гарнирането:

3 виенски кифлички нарязани на резенчета или заменете с филийки от франзела
краве масло за намазване на резенчетата
малко настърган кашкавал на ситно ренде за поръсване на резенчетата
няколко капки зехтин
клонче мащерка 

Супата е подходяща за вегетарианци, които не са се лишили от млечните продукти.

За тези на които месото ще им липсва в супичката, могат да наситнят малко пушени свински гърди и да запекат парченцата на сух тиган в собствената им мазнинка.

Ако желаете обаче да постите, ще трябва да изхвърлите от рецептата всички мазнини и млечни продукти. В най-изчистения вид, тази супичка отново е чудесна, особено ако я обогатите с повечко мащерка.











































































































































































Приготовление:


* Супата се готви на тих огън, за да не се спука глиненото гърне, което трябва да е сухо от външната страна при поставянето на котлона.
* Налейте хладка вода и пуснете нарязаните царевички в гърнето, посолете с вегетата и добавете кравето масло. Похлупете и оставете така да къкри, докато царевицата се свари.
* Разредете царевичното брашно в купичка със сметаната и добавяйте по малко от водата на сварената царевица, докато се изравнят температурите на двете течности и брашното се размие без бучици. 
* Излейте подготвената кашица в царевичния бульон и разбъркайте докато усетите, че съдържанието на глиненото гърне се е сгъстило. Бъркайте за още 4-5 минутки и дръпнете от котлона.
* Намажете виенските кифлички или филийките франзела ( зависи какво сте си избрали ) с краве масло от двете страни на всяко парченце. Поставете ги в тава и поръсете с малко настърган на ситно кашкавал. запечете ги до порозовяване във фурната.
* Сервирайте супичката с няколко резенчета от царевичката, поръсете със стрита прясна мащерка, капнете няколко капки зехтин и по желание добавете парченцата пушени гърди.
* Поднесете запечените, кашкавалени филийки като завършек на супичката, за да може да се добавят индивидуално.

Да ви е вкусно!


През годините тази проста супичка се трансформира до този си вид. В началото я поднасях само с малко сирене в голата вода и копър, като се стараех да извлека максимално вкуса от царевичния кочан и шумата му, Вече я правя кремообразна с царевичното брашно и така ми допада много повече.




















































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар