петък, 5 септември 2014 г.

Свинско със зеленчуци по китайски



























Свинско със зеленчуци по китайски



Необходими продукти:



За една порция:

100 гр. Свински бут нарязан на много тънки хапки, почти като хартийки
1 малко морковче нарязано на тънки пръчици
150 гр. Гъби печурки нарязани на диагонални парчета
1 червена пиперка, почистена от семето и нарязана на тънки ивици
1 малка тиквичка около 8-10 см. от която се изрязва само кората с част от месото, средата със семките се отстранява и не участва в рецептата, а самата кора се нарязва на средно дебели  ленти.
1 стрък пресен лук нарязан на ситно
3-4 супени лъжици слънчогледово олио за пържене
1 супена лъжица пшенично нишесте за лъскавина и сгъстяване на ястието + 2 кафени чашки вода за размиване на нишестето

За овкусяване направете микс по ваш вкус  по малко от:

     *светъл соев сос
     *тъмен соев сос
     *чили сос
     *рибен сос
     *хойсин сос
     *галангал пюре или заменете с прясно настърган джинджифил
     *няколко капки сусамово олио


Всички тези подправки може да намерите в специализирани магазини за азиатски храни или в големите магазинни вериги.


















































































































Приготовление:



*Загрейте олиото докато зацвърчи и запържете при непрекъснато бъркане свинското месо.
* Добавете морковите и продължете да разбърквате.
* След като морковите си сменят цвета, веднага сложете гъбите и пак разбърквайте.
* Когато гъбите омекнат, добавете червения пипер и бъркайте.
* Добавете и тиквичките няколко секунди след  това, не изчаквайте, за да запазите свежестта на зеленчуците.
* След като всичко сте разбъркали отново, може да завършите ястието като разтворите нишестето в посочения микс от подправки и го изсипете в тигана.
* Бъркайте непрекъснато, защото нишестето сгъстява храната веднага.
* Сервирайте готовото ястие горещо, направо от тигана  в чинията, като го поръсите обилно с наситнения зелен лук.

Да ви е вкусно!



Рецептата е лична импровизация.  Опитвала съм китайска храна, която се предлага в страната ни и съм приготвила рецептата по вкус, следвайки представите си за този вид кухня.




















































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар