четвъртък, 21 август 2014 г.

Малеби крем с розова вода и вишнев сироп






























Малеби крем с розова вода и вишнев сироп


Необходими продукти:


за Малеби крема:

40 гр. натурално царевично нишесте
30 гр. натурално пшенично нишесте
1 л. прясно мляко с 3,6% масленост
1 и 1/2 кафени чашки захар 
1 и 1/2 кафени чашки розова вода ( дозата може да се измерва и в лъжички, но това зависи от концентрацията и качеството на розовата вода )

за сервиране:

вишнев или черешов сироп на вкус или може да замените със сока от същите плодови компоти











































































































Приготовление:


* Отделете от млякото 1 чаена чаша и разтворете двете нишестета в него.
* В тенджерка сварете останалото мляко със захарта.
* Към горещото мляко добавете само 1 кафена чашка розова вода и разтвореното нишесте.
* Бъркайте непрекъснато докато млякото се превърне в гъст крем.
* Дръпнете тенджерката от котлона и налейте останалата 1/2 кафена чашка розова вода.
* Малебито се разлива в намокрени чаши.
* Още докато крема е горещ се добавя вишнев сироп по вкус на всяка порцийка.
* Крема се охлажда и може да се поднесе с някоя вишничка или розови листенца.

Да ви е вкусно!


Малебито е много лесен и популярен крем. В училищната столова това беше един от любимите ми десерти. Не съм сигурна дали го харесвам благодарение на баба или на леля, но си спомням, че когато леля го приготвяше, уханието на рози се носеше няколко етажа под нейния апартамент.












































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар