вторник, 19 август 2014 г.

Аспержи в прошуто и гъби Пачи крак на фурна под сос Холандез






























Аспержи в прошуто и гъби Пачи крак на фурна под сос Холандез


Необходими продукти:


200 гр. зелени аспержи
според броя аспержи е и количеството прошуто, тоест по 1 лентичка за аспержа
300 гр. гъби пачи крак
малко слънчогледово олио за поръсване при печене във фурната
сол на вкус само за гъбите, тъй като прошутото е солено и ще осоли аспержите

за соса Холандез:

2 яйчени жълтъка
1 супена лъжица вода
70 гр. краве масло
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
1 супена лъжица ябълков оцет
2 щипки сол












































































































Приготовление:


* Подрязваме стеблата на аспержите около 2 см., а после сваляме ликото им ( обелваме ги ), като запазваме връхчетата им цели.
* Така подготвените аспержи се увиват с по една лентичка прошуто по височината на стеблото до пъпките.
* Подреждат се в тава, а около тях се разхвърлят изчетканите гъби Пачи крак от песъчинките.
* Накапете продуктите деликатно с малко олио и посолете само гъбите, тъй като аспержите, както вече написах ще си дръпнат от солта на прошутото.
* Изпечете на 220 градуса във фурната, за около 10-15 мин.
* През времето докато чакате да станат аспержите, пригответе соса Холандез.
* 2 яйчени жълтъка се разбиват в съд, който е поставен на водна баня с ниска температура. ( Слагате съд с хладка вода на котлона, а върху него с потопено дъно друг съд в който сте разбили жълтъците )
* Към жълтъците се добавя 1 супена лъжица вода при непрекъснато бъркане. Разбиването продължава докато всичко се нагрява и сгъстява до кремообразна маса.
* Добавяме 70 гр. краве масло, което предварително е разтопено и продължаваме да разбиваме сместа.
* Накрая прибавяме леко затоплени 2 лъжици прясно изцеден лимонов сок, 1 супена лъжица ябълков оцет и 2 щипки сол, като не спираме да бием соса до кремообразно състояние в което все още позволява да се разлива, макар и по-трудно.
* Готовият сос трябва да има жълтеникаво-кремав цвят и пикантен вкус. Този сос може да използвате както за аспержите, така и за варени риби, цветно зеле и др.
* Поднесете като сервирате в порция по 3-4 аспержи и толкова гъби, поляти с ивица сос Холандез, като допълните предястието с малка каничка от соса, черен хляб и охладено бяло вино.


Да ви е вкусно!



Една класическа рецепта, приготвена по мой си начин.


















































































Няма коментари:

Публикуване на коментар