петък, 18 юли 2014 г.

Домашна, ръчно направена паста '' Trofie '' с доматен сос






























Домашна, ръчно направена паста '' Trofie '' с доматен сос


Необходими продукти:


За 1 порция:

За пастата:

1 яйце
100 гр.брашно ( тип 500 ), но по оригинална рецепта се ползва брашно семолина

За соса:

1 домат ( около 80 - 100 гр. ), обелен и настърган на едро ренде
1 скилидка чесън на кашичка
2-3 листенца босилек на ивички
3-4 супени лъжици зехтин за пържене

За поръсване:

кашкавал и пармезан по вкус















































































































Приготовление:


* От яйцето и брашното се омесва тесто, което се поставя в найлонов плик и се оставя за 30 мин. в хладилника да си почине.
* От готовото тесто се късат парченца с размерите на лешник и се търкалят с цяла длан по плота напред-назад, докато станат на тънки фитилчета с остри краища и по-дебела среда.
* Сложете тенджера с подсолена вода да заври и пуснете подготвената паста във врящата вода, за да се свари. Времето за варене е около 8-10 мин.
* Паралелно с варенето на пастата сложете тиган със зехтин да се загрее и в него изсипете настъргания домат, чесъна и нарязаните босилекови листенца. 
* Прехвърлете пастата с част от водата ( 4-5 супени лъжици, които ще осолят соса ) да се довари в доматения сос.
* Готовата паста сервирайте, поръсена с малко настъргани пармезан и кашкавал. Сложете още 2-3 щипки наситнен босилек.

Да ви е вкусно!


Рецептата е от италианската кухня.





































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар