вторник, 29 юли 2014 г.

Френска лучена супа






























Френска лучена супа


Необходими продукти:


За 4 порции:

5 големи до средни глави стар кромид лук
125 гр. Краве масло ( 1 пакетче )
3-4 стръкчета прясна мащерка за готвене
½ чаена чашка бяло десертно вино
1 л. и 300 мл. бульон по избор ( пилешки, говежди, зеленчуков ) или заместете с  1 и ½  бульон на кубче разтворено в същото количество вода
2 супени лъжици с връх и 1 изравнена супена лъжица бяло пшенично брашно ( тип 500 )
Сол на вкус, но ако ползвате бульон на кубче не забравяйте, че там също има сол
Стрит черен пипер на вкус

За гарниране:

Добре препечени филийки по 2 броя на порция. Подходящ хляб е домашния, багета , франзела или селски.
Обилно настърган кашкавал върху всяка порция. Подходящи сирена също така са ементал и гауда.

1-2 стръкчета прясна мащерка


























































































































































































Приготовление:


*Обелете лука и го почистете от опашката и мустаците. Нарежете го на ситно.
* Сложете кравето масло в тенджерка и го стопете. ( Цялото приготвяне на супата се осъществява на средна степен на котлона. )
* Добавете към маслото наситнения лук и похлупете за 5 минути.
* Разбъркайте и добавете 3-4 супени лъжици от виното, за да задушите лука и пак покрийте за още 10 минути.
* Разбъркайте отново и пак покрийте за още 10 минути.
* Добавете останалото вино и отново похлупете за още 10 минути.
* Посипете брашното и разбъркайте.
* Добавете бульона по малко и бъркайте, за да размиете брашното.
* Пуснете клончета мащерка, овкусете със стрития черен пипер и при нужда посолете.
* Похлупете и варете супата около 30 минути, като я наглеждате и разбърквате от време на време.
* Готовата супа се разлива в 4 броя огнеупорни купички ( гювечета ). Поставят се по 2 броя  добре препечени малки филийки и се посипва всяка порция обилно с настърган кашкавал или сирена по ваш избор. Отгоре се украсява с клонче мащерка. Купичките се поставят в студена фурна и се запичат на зададена 225 градусова температура до разтапянето на кашкавала.
* Сервирайте френската лучена супа гореща с още бълбукащ кашкавал.


Да ви е вкусно!



















































































































































































































Прекрасна френска рецепта, която според мен е много подходяща за зимните дни, но все пак една топла супа може да се вмести винаги в който и да е сезон. Рецептата имам благодарение на най-малкия ми син, който учи в френско училище. В едно от домашните, в които учиха за храните, имаха няколко рецепти за превод на български и тази прекрасна лучена супа беше една от тях. Имаше и други интересни рецепти, които аз си преписах с намерението да ги пробвам някой ден. Добавих мащерка, бяло вино вместо червено и нарязах лука на дребно. За препечените филийки използвах от домашния си хляб. Резултатът е вкусна супа и веднага ще ви призная, че когато бях дете не харесвах лук конкретно в супите и редовно го избутвах  на страна. А сега съм очарована от изцяло лучена супа, толкова лесна и апетитна.






































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар