неделя, 13 юли 2014 г.

Точена питка с моцарела и кашкавал






























Точена питка с моцарела и кашкавал


Необходими продукти:



Количеството, което предлагам е достатъчно за 5 човека. Ако приготвяте тази точена питка за по-малко хора, съответно намалете  всички продукти като започнете от тестото и завършите с пълнежа или обратното ако искате да я приготвите за повече или по-гладни хора увеличете продуктите, като не забравяте да съобразите и размера на тавата.

За тестото:

1 кг. бяло пшенично брашно ( тип 400 )
400 мл. газирана вода
100 мл. зехтин ( още малко за намазване на точените кори )
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица ябълков оцет

За плънката:

5 топки моцарела ( всяка по 100 гр. )
100 грама настърган кашкавал ( например Витоша, Роса или др. ) или сирена подобни на кашкавалите (например Гауда, Ементал или др. )

За поръсване:

Малко сушена чубрица и малко кристалчета  морска сол ( кристалчетата не бива да са много едри ), мъничко настърган пармезан или друго твърдо сирене.
































































































































































Приготовление:


* Пресейте брашното и го объркайте със солта.
* Измерете си зехтина, газираната вода и оцета, а после ги смесете.
* Добавете течностите към брашното и омесете тесто.
* Оставете готовото тесто да си почине за 30 мин. на стайна температура, за да се отпусне и да е удобно за работа.
* Разделете подготвеното тесто на 4 части.
* От всяка част разточете тънък лист. Намажете го с мъничко зехтин и го поръсете с  чубрица. Съобразете къде ще точите и къде ще съхранявате разточените кори, за да не се разкъсат или слепят докато подготвяте следващата. ( Аз разполагам с различни точилки и провесих разточените кори на тях докато правех всяка следваща. )
* Разточете втори лист със същия размер и него намажете със зехтин, но без да го ръсите с чубрица.
* Поставете втория лист върху първия с чубрицата и ги дръпнете на страни.
* Направете същото и с другите две части, но ги разточете малко по-големи.
* Поставете лист хартия за печене в тава с диаметър  30-35 см.
* Върху листа разположете двете по-малки разточени кори, а върху тях подредете топките моцарела, поръсете всяка топка с настъргания кашкавал и покрийте с по-големите разточени кори.
* Притиснете тестото около топките моцарела така, че да се откроят и защипете краищата на питката, за да не изтекат сирената в тавата.
* Поръсете мъничко чубрица, пармезан и кристалчета сол.
* Изпечете в предварително нагрята фурна на 225 градуса до готовност.
* Сервирайте с  доматена салатка.

Да ви е вкусно!
































































































































































 Като основа съм се осланяла на технологията за баница с точени кори, останалото си е чиста фантазия.














































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар